Schrikken we van: kinderen slikken veel te vaak batterijtjes door

Kinderen door Roos

Kinderartsen hebben alarm geslagen over de heftige en soms dodelijke gevolgen van kinderen die per ongeluk een knoopcelbatterijtje doorslikken. Vorige week belandden alleen al drie kinderen met heftige verwondingen in het Erasmus MC. 

De knoopcelbatterij zit vaak in afstandsbedieningen, fietslampjes en speelgoed. Als een kind de batterij doorslikt, kan het zuur uit de batterij al binnen een gat in de slokdarm branden. Sinds 2008 zijn ten minste zestien kinderen in Nederland heftig gehandicapt geraakt doordat zij een knoopcelbatterij hebben doorgeslikt. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) ligt het aantal slachtoffers vermoedelijk veel hoger. 

Artsen waarschuwen voor de gevolgen en verzoeken ouders nadrukkelijk om niets te laten slingeren in huis. Wanneer ouders het vermoeden hebben dat hun kind een knoopcelbatterijtje hebben doorgeslikt, moeten zij direct naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto. Tekenen zijn dat een kind niet wil eten. Als het bloed begint te spugen is de schade al groot. 

Lees ook: Hoogzwangere Yiota (29): 'Mijn baarmoeder groeit naar binnen'