5 x Dingen die je nog niet wist over grijze haren

Haar door Roos

Oh nee! Je ontdekt een grijze haar. Voor veel vrouwen een gruwelijk voorteken van ouderdom. Toch is er licht aan de horizon, want wetenschappers zijn druk bezig met een manier om grijze haren tegen te gaan. Tot die tijd zijn dit vijf feitjes die ze in ieder geval al te weten zijn gekomen. 

1. 50-50-50 regel

Een grijze haar is niet het einde van de wereld, want bijna iedereen krijgt ze. Sterker nog, dermatologen noemen dit de 50-50-50 regel: 50 procent van de bevolking heeft 50 procent grijs haar op zijn 50ste. Net als je huid, verandert de textuur van je haar naarmate je ouder wordt. Can’t help that!

2. Je etniciteit is bepalend

Ben je blank? Too bad, blanke mensen worden het snelste grijs. Daarna Aziatische mensen en als laatste Afro-Afrikanen. Waarom? Wetenschappers proberen dat nog steeds uit te vogelen.

3. Stress is een boosdoener

Ken je de uitspraak ‘ik krijg er grijze haren van’? Die komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Hoewel je haren niet direct grijs kunnen worden van stress, kan het er wel van uitvallen, waarna er grijze haren voor terug groeien.

4. Je levensstijl is bepalend

Roken is funest voor huid en haar. Daarbij kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot minder pigment in je haar. Het helpt om voedsel te eten waar vitamine B12 in zit, om je lichaam te sterken tegen hart- en vaatziekten, kanker en grijze haren. Vitamine B12 zit in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren. Je kunt het ook in tabletjes bij de apotheek scoren.

5. Je haar wordt niet grijs, het groeit grijs

Eén haar groeit ongeveer één tot drie jaar en daarna valt ‘ie uit. Dan groeit er een nieuwe voor terug. Als je ouder wordt, wordt de kans steeds groter dat je pigment opraakt en dan groeit er een grijze haar voor terug. 

Lees ook: 5 dingen die je nooit met nat haar moet doen

Foto: iStock