7 Whatsapp-trucjes die je veel eerder had willen weten

Vrije tijd door Laura

Je kunt je de tijd vóór Whatsapp bijna niet meer voorstellen. Betalen voor één lang sms-berichtje in plaats van zes gratis korte appjes achter elkaar? En waar zijn we zonder de lachende poep-emoji? En hoe planden we 'vroeger' Sinterklaas en Kerst zonder groepsgesprekken? Juist, Whatsapp heeft het leven een stuk makkelijker gemaakt en dankzij de volgende trucjes haal je nóg meer uit de app.

whatsapp berichten

Berichtje wissen

Iedereen heeft het wel eens gehad. Je hebt een foto of appje gestuurd waar je gelijk gigantische spijt van hebt. Een dronken foto naar je baas of een zwoel berichtje naar de familiechat die eigenlijk bedoeld waren voor je eigen partner. Ai! Dankzij de nieuwste update van Whatsapp kan die ellende je bespaard blijven. Het is nu namelijk mogelijk om alle soorten berichten te verwijderen. Er staat dan 'dit bericht is verwijderd. 

Lees ook: Waarom het soms lijkt alsof je telefoon trilt

Vet of cursief

Whatsapp is geweldig, maar bij digitale communicatie blijft een miscommunicatie een risicootje. Met emoji's kun je bij wijze van spreken je intonatie aangeven, maar ook over de betekenis achter populaire emoji's zijn de mening verdeeld. Mis je af en toe de optie om wat duidelijker te zijn? Dan is het volgende trucje voor jou. Je kunt woorden of zinnen namelijk cursief, doorgestreept of dikgedrukt maken in Whatsapp. En het is supermakkelijk, je hoeft alleen het woord of de zin tussen twee bepaalde tekens te zetten. Check dit spiekbriefje:

Cursief: gebruik underscores (_)

Dikgedrukt: gebruik sterretjes (*)

Doorstrepen: gebruik tildes (~)

Sneaky lezen

Heb je geen zin om direct te reageren, maar wil je je chat wel lezen zonder dat je van die 'waarom reageer je niet?'-berichten terug krijgt? Daar is dus een slim trucje voor. Zet je telefoon op vliegtuigmodus, open Whatsapp en lees het bericht in kwestie. Sluit de app weer en schakel je vliegtuigmodus weer uit. Je hebt het berichtje kunnen lezen, zonder dat de verstuurder de welbekende blauwe vinkjes ziet.

Privacy please

Stel je voor dat je lover een hitsige chatsessie begint, nét wanneer je je moeder je vakantiefoto's op je mobieltje laat zien. Bliep bliep, *schatje, ik heb zin in je*. De horror! Deze nachtmerrie kun je gelukkig gemakkelijk voorkomen door de inhoud van je Whatsappje te verbergen. Dat doe je in Instellingen > Meldingen > Pop-upmeldingen. 

 

Whatsappen via je computer

Staan je vriendinnen te trappelen om te horen hoe een sollicitatie, date of andere afspraak is verlopen? Bespaar jezelf veel tijd door het verhaal via je laptop of computer te tikken. Als je naar web.whatsapp.com gaat, kun je je mobiel koppelen. Ook heel handig om even snel een screenshot door te sturen in plaats van te hannessen met foto's nemen van je beeldscherm... Let op: het werkt alleen als je telefoon aanstaat en verbinding heeft.

Stuur GIFjes

Emoji's zijn leuk. GIFjes zijn leuker. Je kon al jaren zelf opgeslagen GIFjes sturen via Whatsapp, maar sinds dit jaar kun je ook uit de beeldbank van Tenor allerlei bewegende foto's sturen. Hoewel het dus al een tijdje bestaat, heeft nog niet iedereen het ontdekt, omdat de optie een beetje verstopt is. Voor iPhone, kies je voor 'Foto- en videobibliotheek' en klik je in het volgende scherm linksonder op 'GIF'. Android-gebruikers moeten bij de emoji's zijn, onderaan kies je voor het tabje 'GIF'. 

Geen spraakverwarring 

Ken je dat: je bent met zijn tweeën of meer zo druk aan het chatten dat er op een gegeven moment meerdere onderwerpen lopen. Jij reageert op onderwerp A terwijl je vriend(in) denkt dat je het over onderwerp C hebt. Ingewikkeld! Sinds kort heeft Whatsapp daar iets slims voor. Net als bij Facebook kun je nu reageren op één specifieke reactie. Op iPhones werkt het zo: swipe het bericht waar je op wil reageren naar rechts. Tik je bericht, druk op enter en het bericht waar je op reageert zal boven jouw reactie staan. Hoe handig!

Missen we nog een trucje? Deel je geheimen in een reactie. 

Lees ook: 5 Google Maps-trucjes die je volgende vakantie makkelijker maken