Waarom het soms lijkt alsof je telefoon trilt

Vrije tijd door Laura

Je kent het vast en zeker. Je telefoon lijkt even te trillen, maar wanneer je op je scherm kijkt is er toch geen melding. Huh? Wees gerust, het is geen fout van je mobieltje. Je hebt waarschijnlijk last van Phantom Vibration Syndrome.

telefoon

Lees ook: Zo word je minder verslaafd aan social media

Phantom Vibration Syndrome

Heb je hier nog nooit last van gehad, dan ben je een uitzondering. Uit diverse onderzoeken blijkt dat maar liefst 90 procent van de smartphonebezitters wel eens te maken krijgt met het gekke gevoel.

Hoe komt het nu precies? Onderzoeker Robert Rosenberger, van onderzoeksinstituut Georgia Tech, vertelt dat sommige onderzoekers geloven dat smartphonegebruik de verbanden in onze hersenen verandert. We worden hiervoor veel gevoeliger voor waarnemingen.

Rosenberger zelf denkt dat het te maken heeft met gewenning. Je zou het kunnen vergelijken met brildragers. Mensen die altijd een bril dragen, zijn er zo gewend aan dat ze weleens vergeten. Het wordt onderdeel van de persoon.

Spiertrekking

Hetzelfde kan dus gelden voor een telefoon. Als je die altijd in je broekzak draagt en vaak gebruikt, is het een verlengstuk van jezelf. Je raakt zo gewend om trillingen te voelen, dat je je het wel eens verbeeld. Het Phantom Vibration Syndrome betekent ook dat je denk dat bepaalde trillingen in je lichaam (bijvoorbeeld een kleine spiertrekking) aanneemt als het trillen van je mobieltje.

Heb je hier heel vaak last van? Stop je telefoon eens in een andere broekzak of in een tas.

Lees ook: 5 geloofwaardige smoesjes om niet af te spreken