Shocking: zoveel plastic drijft er in onze oceanen + WIN

Winacties door Roos

Wist je dat Nederlanders de op zes na grootste vervuilers ter wereld zijn? Op de dag van de duurzaamheid op 10 oktober wordt stilgestaan bij de plastic soep die onze oceanen vervuilt. De voorspelling is dat er in 2050 in gewicht meer plastic dan vis in de zee zwemt. Maar nu de hamvraag, wat kunnen we hieraan doen?

Plastic soep

Al het plastic in de oceaan wordt ook wel de plastic soep genoemd en vooral in de Stille Oceaan stikt het ervan. Sterker nog, in de stroming tussen Hawaii en de Amerikaanse westkust drijft zoveel plastic dat het de Great Pacific Garbage Patch genoemd wordt. Het gevaar met plastic soep is voornamelijk dat grote stukken plastic afbrokkelen tot kleinere deeltjes en daardoor snel verspreiden in de zee.

Ook gevaarlijk voor ons

Plastic in de zee is niet alleen gevaarlijk voor het zeeleven in de oceaan, maar ook voor ons. De plastic deeltjes die in de vissen terecht komen, worden uiteindelijk weer door ons opgegeten. Dat betekent dus dat wij ook plastic eten.

Wat kun jij doen

Er zijn natuurlijk talloze initiatieven om je steentje bij te dragen. Eentje daarvan komt van Ecover, de Belgische producent van ecologische was- en schoonmaakmiddelen. Het feit dat de oceaan op den duur meer plastic dan vis zal bevatten inspireerde hen tot het ontwikkelen van de Ocean Plastic fles. Dit is een fles gemaakt van 50% gerecycled plastic uit de oceaan dat is opgevist door vissers. Encover heeft een duidelijke missie: 100% gerecyclede plastic flessen tegen 2020, wat betekent dat er geen enkel nieuw plastic wordt aangewend voor het produceren van de flessen. Op deze manier kun jij jouw steentje bijdragen om de plastic soep in de zee te verminderen.

Winactie!

In het kader van de dag van de duurzaamheid op 10 oktober mogen wij een aantal pakketten weggeven met Ecover producten, waaronder de Ocean Plastic fles! Deze fles is niet alleen duurzaam, maar ook een blikvanger in huis. Wat zou het toch fijn zijn als alle huishoudelijke producten zo stijlvol waren. De hoofdprijs is een Wasteboard, dit is een skateboard van een gelijkgestemde organisatie die gemaakt is van 100% gerecyclede plastic doppen. Meedoen is simpel. Laat hieronder je gegevens achter en maak kans!