Vreselijk: deze merken en winkels verkopen nog altijd volop bont

Fashion door Roos

Met alle commotie rondom dierenleed en talloze alternatieven voor bont, zou je denken dat niet veel kledingmerken meer echt bont zouden gebruiken. Toch blijkt het tegendeel waar. Er zijn nog steeds veel merken, zoals Canada Goose, Moscow, Nickelson, River Woods en Woolrich, die hun geld nog altijd verdienen aan dierenleed.

Naakt poseren

In de jaren ’90 waren anti-bontdemonstraties gigantisch. Zo poseerden modellen naakt met de tekst “I’d rather go naked than wear fur” en dit heeft veel vruchten afgeworpen. In die tijd was het duidelijk: bont kan echt niet meer!

Toch blijkt het tegendeel waar

Anno 2017 lijkt deze opstand te zijn afgezwakt en gebruiken veel vooraanstaande kledingmerken nog steeds bont in hun kledinglijn. Jaarlijks worden binnen de Europese Unie alleen al 50 miljoen dieren gefokt en gedood voor bontproductie. Tijdens hun korte levens zitten de dieren in kooien en worden vergast of geëlektrocuteerd wanneer hun vacht het mooist is. Dat is natuurlijk afschuwelijk.

Merken als Canada Goose, Moscow, Nickelson, River Woods en Woolrich gebruiken nog steeds bont in hun kledinglijn. Het merk Airforce is op de vingers getikt vanwege onjuiste informatie in kledinglabels waarin stond dat hun bont diervriendelijk is. Say what?! Via deze link kun je de volledige lijst zien van merken die nog steeds bont gebruiken. Met hun Te Bontijst hoopt Bont voor Dieren bewustzijn te creëren en mensen te waarschuwen voor dieronvriendelijke merken.

Bontvrijlijst

Gelukkig zijn er organisaties als Bont voor Dieren en Animal Rights die zich volop inzetten om de productie van bont in kleding tegen te gaan. Bont voor Dieren: “Er staan al bijna 340 bedrijven op onze bontvrijlijst. Merken als Hugo Boss, Armani, Zalando, Gaastra, McGregor, Supertrash zijn allen bontvrij gegaan door middel van onze acties, benaderingen of samenwerking met partnerorganisaties.” Vorig jaar was de Amsterdamse Hartenstraat de eerste Europese bontvrije winkelstraat (zie foto). Via deze link kun je zien welke merken al op de bontvrijlijst zijn opgenomen. 

Lees ook: ZeVraagt: Wat vinden jullie van tweedehands bont?