Marissa (28) is geboren met een reuzenmoedervlek: 'Ik werd voor Dalmatiër uitgemaakt’

Psyche & spiritualiteit door Laura

De 28-jarige Marissa uit Florida is uitgescholden en uitgelachen vanwege de enorme harige moedervlekken die zich over haar hele lichaam verspreiden. Uit schaamte en angst voor reacties verstopte ze haar huid jarenlang onder coltruien. Toen een vriendin overleed aan dezelfde aandoening, besloot ze haar aangrijpende verhaal met de wereld te delen.

Aangeboren reuzenmoedervlek

Bij Marissa’s geboorte kregen haar ouders de schrik van hun leven. De huid van hun baby was bijna compleet bedekt onder een grote, donkere, harige moedervlek. Marissa bleek een aangeboren reuzenmoedervlek (naevus) te hebben. Een huidaandoening die ontstaat door een genetische mutatie in de baarmoeder.

Kankercellen

“Mijn moedervlek begint bij mijn schedel, omarmt mijn schouders en hals en eindigt boven mijn billen. De naevus gaat ook onder de huid en omhult botten, spieren en weefsel. Ze kunnen kankercellen bevatten of in een voorstadium van kanker zijn. Ik heb ook een risico om fatale melanomen te krijgen, omdat ik moedervlekken of moedervlekken heb die kankercellen bevatten.”

“In 30 operaties is er al zoveel mogelijk verwijderd door chirurgen. Dankzij de operaties ging ik van een rug met een harige moedervlek naar iemand die lijkt op een iemand met zware brandwonden en een rug vol littekens.”

Lees ook: Shaney (31) is seksheks: 'Mijn spreuken geven een seksuele boost'

Altijd coltruien

Door haar bijzondere uiterlijk was haar jeugd niet makkelijk. “Als kind schaamde ik me voor hoe ik eruitzag. Ik deed altijd coltruien aan, zelfs tijdens het sporten en in de zomer. Ik werd belachelijk gemaakt. Mensen zeiden dat ik vast ‘deels hond’ was, omdat ik ‘Dalmatiër vlekken’ had. Door dat soort opmerkingen ging ik mijn huid nog meer verbergen.”

Al vanaf zes maanden jong ondergaat Marissa operaties om de opkomende naevussen te laten verwijderen. In totaal heeft ze al 30 operaties ondergaan om de gevaarlijke moedervlekken tegen te gaan. Ze is niet in levensgevaar, maar de operaties hebben wel hun tol geëist. “Ik heb ernstige zenuwschade van de operaties om de reuzemoedervlek te verwijderen, waardoor ik dagelijks pijn heb. Maar ik heb er mee leren leven en ik ben dankbaar dat ik elke dag wakker mag worden.”

Wake-up call

Jarenlang schaamde Marissa zich diep voor haar uiterlijk. Totdat een vriendin afgelopen april overleed aan de volgen van een melanoom, veroorzaakt door de huidaandoening. Ze deelde foto’s van haar huid online om mensen bewust te maken van de aandoening waar één op de 500.000 mensen aan lijden. “Het is de wake-up call die ik nodig had om mezelf te accepteren en andere mensen te laten weten dat het oké is om deze aandoening te hebben en littekens te laten zien.”

“Ik draag mijn littekens nu met trots. Dit is mijn lichaam en dit is hoe ik was gemaakt. Ik lach nog steeds en ik ben nog steeds mooi.”

Om de ziekenhuiskosten te dekken, hebben vriendinnen van Marissa een crowdfunding-pagina opgezet. Ga naar GoFundMe voor informatie en om te doneren.

 

Lees ook: Debbie heeft OCD: 'Het beheerst alles in mijn leven'