Partner met bindingsangst? Een psycholoog geeft tips

Relaties door Laura

Veel mannen - maar ook vrouwen - krijgen het Spaans benauwd bij het idee dat ze vast zitten aan een ander. Zit je net of juist al jaren met iemand in een relatie die maar niet wil settelen. We vroegen advies aan Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND en Korrelatie, hoe je hier het beste mee om kan gaan. JP, take it away

partner bindingsangst

“De meeste mensen willen een relatie met iemand van wie ze houden en met hem of haar een leven opbouwen. Sommige mensen willen dat allemaal wel, maar vinden het moeilijk om zich te binden. Ze houden afstand. Dat doen ze bijvoorbeeld door zich niet aan afspraken te houden, door niet of nooit ‘ik houd van je’ te zeggen of door vreemd te gaan. Ze geven een dubbel signaal af: ze zeggen tegelijkertijd dat ze bij je willen blijven én dat ze willen weggaan.”

“Het is moeilijk om met zo iemand - meestal gaat het om mannen, maar vrouwen kunnen ook bindingsangst hebben - een veilige relatie op te bouwen. Je raakt keer op keer teleurgesteld en gefrustreerd. Hoe zorg je dan toch voor een fijne tijd samen?”

Lees ook: Onderzoek: Dit is het belangrijkste om met je partner gemeen te hebben

1. “Leg geen regels op. De natuurlijke neiging van partners van iemand met bindingsangst is om de ander regels op te leggen, zoals over seksuele vrijheid, familiebezoek en alcoholinname. Doe dit niet. Hoe meer regels je oplegt, hoe meer de ander reden heeft om ‘stiekem’ te doen en zich dus afstandelijk op te stellen.”

2. “Claim niet. Ga niet elke dag zes keer bellen, eis niet dat je partner elke dag thuis komt eten, vraag niet steeds waar hij of zij is geweest. Claimen werkt verstikking en maakt hem of haar dus afstandelijk.”

3. “Laat merken dat je van hem of haar houdt. Zeg dat. Geef een knuffel. Koop een cadeautje. Maar verwacht er niets voor terug, want dan wordt het claimen.”

4. “Spreek je behoeften uit: je behoefte aan aandacht, aan seks, aan intimiteit. Maar ook je behoefte om af en toe alleen te zijn, of om er een eigen vriendenkring op na te houden.”

5. “Cruciaal is dat je bindingsbange partner merkt dat je graag samen bent, maar dat het zijn of haar eigen keuze is om al dan niet met je samen te zijn.”

Veilig gevoel

“Moeilijk? Ja, moeilijk. Maar bedenk dat je partner iets moet leren, namelijk om zich veilig te voelen binnen een relatie. Als je deze vaardigheid niet van huis hebt meegekregen, kost het je later in je leven moeite om deze te leren.”

“Je partner moet langzaam gaan begrijpen dat een relatie niet meteen stopt als er een ruzie is, als er een saaie dag is, of als je een keer niet samen bent. Mensen met bindingsangst zijn ‘schuwe vogeltjes’ die er lang over doen om je te vertrouwen. Misschien zullen ze wel nooit uit je hand komen eten, maar het is al heel wat als ze lekker tegen je aan komen zitten op de bank.”

Wil jij anoniem en laagdrempelig met een hulpverlener praten over bindingsangst en relatieproblemen of over andere problemen? Neem dan contact op met Korrelatie.

Lees ook: Deze handeling maakt je relatie veel sterker