5 redenen waarom emotioneel vreemdgaan erger is dan fysiek vreemdgaan

Relaties door Laura

Stel je voor. Het gaat niet zo lekker tussen jou en je liefje. Je zit niet meer op één lijn en soms is het zo erg dat je je afvraagt of je gelukkiger zou zijn met een ander. Dan valt jouw oog op een leukerd. Je deelt je lief en leed met hem (of haar), Whatsappt hem eerder met goed of slecht nieuws dan je partner en - jep  - er wordt ook geflirt. Als je maar niet bij elkaar in bed eindigt, kan een kleine crush geen kwaad… toch?

Er zit één groot verschil tussen emotioneel vreemdgaan en fysiek vreemdgaan en dat is seks. Bij emotioneel vreemdgaan is er sprake van gevoelens - ook al wordt dat misschien niet toegegeven. Uit een eerder onderzoek blijkt dat vrouwen liever hebben dat hun man fysiek vreemdgaat dan emotioneel en wij begrijpen wel waarom. We noemen de 5 redenen.

1. Pijnlijker

Nadat je wederhelft met een ander de koffer is ingedoken, kun je het een heel domme eenmalige dronken actie noemen en proberen om samen de draad weer op te pakken. Wanneer iemand emotioneel vreemdgaat is het veel complexer. Als je daadwerkelijk romantische gevoelens voor iemand anders hebt, is het pijnlijker voor je partner.

2. De grens is vager

Fysiek vreemdgaan is gemakkelijk te herkennen. Het is zoenen en seks. Wanneer is nou het exacte moment dat je emotioneel vreemdgaat… Toen je met je tweede liefje ging lunchen en erover loog tegen je eerste liefje? Of wanneer je de hele dag aan niemand anders kon denken? De grenzen van wat goed en fout is zijn onduidelijk. Ook niet iedereen is erover eens wanneer je te ver gaat.

3. Makkelijker te ontkennen

Zoals er geen seksueel contact is geweest, kan je gemakkelijk ontkennen dat er sprake is van overspel. De ene persoon zal emotioneel vreemdgaan onschuldig vinden en zijn of haar partner beschuldigen van jaloers gedrag.

4. Het is niet voor één nacht

Een dronken hook-up kan bij één nacht blijven. Een emotionele affaire zit diepgeworteld en gevoelens die hierbij horen kunnen niet zomaar weggegooid worden.

5. Herstel duurt langer

Voor beide personen is het ‘genezingsproces’ langer. Gezien emotioneel overspel veel dieper zit en wel jaren kan duren, gaat het verraad harder door de ziel. Ook zijn de signalen moeilijker op te merken, wat tot flink schade aan je vertrouwen in relaties kan leiden.

Emotioneel vreemdgaan: niet doen dus!

 

Lees ook: Kriebels voor een ander? Wat nu?!