Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

7 x woorden waarvan je niet wist dat ze naar iemand vernoemd waren

Pfff… wat moeten de graaf van Sandwich en Jean Nicot(ine) wel niet denken. Héb je een wereldberoemde uitvinding gedaan en dan weten mensen niet eens dat jij erachter zat. Bij Ze willen we het rechtzetten voor deze uitvinders. Wij hebben een aantal voor je op een rijtje gezet.

1 van 2

 

Boycot

Het woord boycot is letterlijk vertaald: jongenswieg. Gezien dat totaal niet lijkt op de betekenis, is het wel bijzonder dat het geen algemene kennis is dat het woord eigenlijk komt van de Ierse Charles Boycott. Deze man was er in de 19e eeuw verantwoordelijk voor het innen van pachtgeld. Hij werd genegeerd en buiten gesloten (ja, geboycot) door de boeren en arbeiders, zodat ze niet hoefden te betalen.

Saxofoon

Muziek was er met de paplepel ingegoten bij Antoine Sax, die leefde van 1814 tot 1894. Zijn vader was eigenaar van een muziekatelier waar instrumenten werden gemaakt. Tijdens het experimenteren vond Antoine opeens een nieuw instrument uit en vernoemde hem naar zichzelf.

Nicotine

Jean Nicot heb je te danken of verwijten voor je rookverslaving. Deze Franse ambassadeur nam na een handelsmissie naar Portugal een tabaksplant mee terug als souvenir. Al gauw ontdekte hij dat hij bakken aan geld kon verdienen aan de nicotine uit de tabak. De rest is geschiedenis…

Sadisme

Als iets naar je vernoemd wordt, is niet altijd een compliment. Dat bewijst Markies de Sade. Hij was de inspiratie achter het woord sadisme. Het grootste deel van zijn leven zat-ie in de bak en was berucht om zijn gewelddadige seksuele handelingen. Achter de tralies kreeg hij zelfs toneelstukken en romans met sadisme in de hoofdrol.

1 van 2