Lifestyle / Reizen
Reizen

Heftig! Dit zijn de 5 meest vervuilde steden ter wereld

Als je denkt aan vervuilde steden, zijn de grote metropolen vast het eerste waar je aan denkt. New York, Londen, Hong Kong. Heel gezond is de lucht daar niet, maar het kan nóg erger. Veel erger. Lees dit onderstaande lijstje maar eens. Ben je je gezondheid dierbaar? Dan reis je beter niet af naar de volgende plaatsen.

vervuilde steden

5. La Oroya, Peru

In het stadje La Oroya is het loodgehalte drie keer hoger dan geaccepteerd door de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie). Te sneu voor woorden: van de kinderen heeft 99 procent te veel lood in het bloed.

4. Vapi, India

Ongeveer 140 kilometer ten noorden van Mumbai ligt Vapi. Het kwik-gehalte is hier 96(!) maal hoger dan het veiligheidsniveau. Overmatige blootstelling aan kwik kan voor onder andere nierproblemen en hersenschade zorgen. Ook andere zware metalen vind je hier in de grond, het water of zelfs verwerkt in producten.

3. Sukinda, India

Dit Indiase stadje is berucht om het hexavalent chroom. Dit metaal wordt gebruikt voor bijvoorbeeld roestvrijstalen producten. Wanneer je deze stof inademt of binnenkrijgt via water, is de kans op kanker zeer vergroot. In Sukinda bevat maar liefst 60 procent van het drinkwater dubbel zo hoge gehaltes dan veilig is. Schrik niet: er wordt geschat dat hexavalent de doodsoorzaak is bij ongeveer 85 procent van de mensen uit de stad.

2. Tianying, China

Hoewel het een kleine stad met 30.000 inwoners is, kwam ongeveer de helft van alle loodproductie in China uit Tianying. Door het gebruik van oude, vervuilde apparaten en een gebrek aan een plek voor restafval heeft de stad de eigen grond en het water vervuild.

1. Linfen, China

Maar liefst 4 miljoen inwoners wonen in de erbarmelijke omstandigheden van Linfen. Door de opkomst van de koolmijnen in ’78 ging de luchtkwaliteit sterk achteruit. De hele dag is de stad bedolven onder de smog. In 2004 waren slechts vijftien dagen in het jaar gemeten als ‘acceptabele luchtvervuiling’.

Lees ook: Wanderlust? Dit zijn de engst plekken ter wereld