Deze 10 geheimen wist je nog niet over IKEA

Wonen door Michelle Bakker
1 van 2

Wie heeft er niet een Billy of Lack in haar huiskamer staan? Inderdaad, over de hele wereld staan er huiskamers vol met spulletjes van de blauwgele meubelgigant. En je kan natuurlijk al raden dat zo'n wereldwijde succesformule altijd wat geheimen heeft die ze liever niet aan hun klanten vertellen. Gelukkig zijn wij de beroerdste niet en delen we er graag een paar met je. 

 

1. Het personeel leert om jou NIET te helpen

Oke. Omgekeerde wereld misschien? Niet helemaal, want dit is een Scandinavische manier gewoonte die bij alle IKEA-filialen wordt gehandhaafd. Helpen doen ze pas als je er specifiek om vraagt. Verder zoek je het zelf maar uit. 

2. Langs de uitgang naar binnen gaan werkt beter

Een IKEA-winkel is zó ingericht dat je er altijd veel meer tijd doorbrengt dan dat je van plan was. Maar deze tactiek kun je makkelijk tackelen: je gaat gewoon via de uitgang naar binnnen! Op die manier vind je de uitgang ook weer makkelijker terug, je bent dichterbij de computers én bij de magazijnen waar je alles op kunt halen. 

3. Om de 15 meter komt er een bocht

Je brengt er niet alleen meer tijd door dan je zou willen, je koopt vaak ook nog eens meer bij IKEA dan de bedoeling was. Komt het je bekend voor? Nou, dat is niet zo gek, want de IKEA is zo ontworpen dat je zoveel mogelijk aankopen doet. Maar liefst 60% van wat er bij IKEA wordt gekocht stond aanvankelijk niet op het boodschappenlijstje! Om de 15 meter moet er een bocht in dit lange gangpad komen, zodat klanten zich niet vervelen.

4. Het is niet verboden om op de bedden te slapen

Alles wat in IKEA staat, mag aangeraakt en gebruikt worden om te testen. Niet zo gek dus dat er regelmatig slapende gasten in de bedden worden gevonden... Dus heb je zin in een middagdutje tijdens een roadtrip? Zoek een IKEA: de place to be voor een slaapje. 

5. De boeken in de boekenrekken zijn van medewerkers

Boekenkasten genoeg in IKEA, maar lege boekenkasten... dat ziet de meubelgigant liever niet. Dus vragen ze medewerkers om wat oude boeken mee te nemen die ze uit kunnen stallen in de kasten. Daarbij heeft IKEA wel wat noten op de zang: want alleen boeken in een bepaalde kleur die daarmee in de betreffende kamer passen zijn welkom.