Geen zin in opruimen en schoonmaken met warm weer? Zo ga je relaxed de zomer door

Wonen door Flennie

De zomer is al goed op gang en dat betekent: lekker lossss! Naar een festival, tot lekker laat op een terrasje, of een dagje naar het strand. Dan staat jouw hoofd niet zo naar opruimen en poetsen. Grote kans dat jouw huis inmiddels al een redelijke puinhoop is. Deze maand dan ook een paar tips en tricks om nog lekker te genieten en te relaxen zonder dat je vervuilt!

Belang van relaxen

We moeten veel van onszelf. Hard werken, sociaal zijn, zorgen voor onze geliefden, een opgeruimd huis… maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. In de drukte vergeet je nog weleens om te ontspannen en niet zelden loop je dan vroeg of laat tegen jouw grens aan. Ons lichaam en onze hersenen hebben dan ook regelmatig ontspanning nodig. Teveel stress zorgt voor lichamelijke klachten en minder goed functionerende hersenen. Vooral de hippocampus, die ons geheugen regelt, ondervindt last van stress. Maar ook het deel voorin onze hersenen, die het plannen en beslissen bestuurt, heeft last van stress. Om gezond en gelukkig te blijven is het dus echt van belang om af en toe even een pauze te nemen van jouw dagelijkse bezigheden en te ontspannen.

Hoe vaker, hoe beter

We gaan graag op vakantie, een weekendje weg of een dagje naar de sauna om te ontspannen. Maar zoals ik in mijn blog van juni 2017 heb beschreven, kun je zelfs van een korte vakantie al behoorlijk veel stress krijgen. Het blijkt dan ook veel effectiever om in het dagelijks leven kleine momentjes van rust in te bouwen. Iedere dag 20 minuten niets doen, regelmatig even pas op de plaats maken en focussen op jouw ademhaling is al genoeg om te ontsnappen aan de hectiek van de dag en stress te voorkomen. Hoe vaker hoe beter. De concentratie stresshormoon en jouw bloeddruk zullen dalen en het lichaam krijgt de kans om te herstellen. Maar ook even de buitenlucht in of een wandeling in de natuur doet wonderen!

De Japanners kennen het fenomeen van het nemen van een “bosbad” als helend middel voor stress. ‘Shinrin-Yoku’ betekent zoiets als ‘het medicijn van in het bos zijn’ en slaat op het helende effect van lange boswandelingen die een transformerend effect hebben op lichaam, geest en ziel. Hillary Clinton weet er alles van, zij werd regelmatig gespot tijdens lange boswandelingen na haar verkiezingsnederlaag. Als je zorgt voor een regelmatig ritme van ontspanning en activiteit, zorgt dit voor een rustige geest en een gezond lichaam. Dus opruimen? Nu even niet! 

Zomers relaxen

In de zomer kunnen we vaak meer afstand nemen van onze dagelijkse verplichtingen. Het mooie weer dwingt ons om zo veel mogelijk naar buiten te gaan, het licht en de buitenlucht in. De dagen zijn lang, er is veel licht en de warmte neemt toe. Het is de tijd dat we ons opladen met nieuwe energie.

Maar dat betekent ook dat onze focus minder ligt op ons huis en het huishouden. De afwas kan wel een extra dagje blijven staan en dat wasgoed vouwen we later wel op.

Hieronder een aantal tips om jouw zomer lekker relaxed te laten zonder dat jouw huis wordt overgenomen door rommel en viezigheid:

1. Geef de wasmachine rust

Draag je kleding iets langer dan normaal. Wees iets minder kritisch qua hygiëne, dan hoef je minder vaak de was te doen. Ruikt het vestje niet helemaal fris? Gewoon even lekker laten wapperen in de wind of los het op met een extra spuitje eau de toilette! 

2. Maak slimmer schoon

Koop voor deze ene keer een paar pakjes van die vervuilende wegwerp schoonmaakdoekjes en zet ze in de keuken, badkamer en op het toilet. Even snel een doekje over de wastafel, het toilet of het aanrecht en de schoonmaak is weer gepiept! Kies een schoonmaakdoekje zonder bleekmiddel om het milieu toch nog een beetje te sparen deze zomer. Gaat dit jou écht te ver? Zet dan dagelijks een emmertje met een sopje klaar in de badkamer of op het aanrecht. 

3. Delegeer meer

De (buurt)kinderen hebben ook vakantie? Schakel ze in! Geef ze een (schoonmaak)klusje en betaal ze ervoor. De auto wassen, het gras maaien, en de ramen lappen zijn leuke klussen als het mooi weer is. Zo hoef jij minder te doen, verdienen de kinderen een zakcentje en daarbij leren ze misschien ook nog iets nieuws.

4. Laat je boodschappen bezorgen

Lekker lui is niet lelijk! Dus geen zin om boodschappen te doen? Geen punt, het is vakantie! Uiteraard doen alle grote supermarktketens (AH, Jumbo, Coop, etc.) aan online bezorgen. Maar doe je liever boodschappen bij de minder grote supermarkten of kleinere ondernemingen in de stad, bel dan een boodschappenservice als Tringtring en laat de boodschappen op de fiets bezorgen door deze sympathieke club.

5. Kook in de vakantiemodus

Vergeet dat koken en bakken boven een heet fornuis. Maak een lekkere maaltijdsalade met stokbrood of een koele gazpacho soep. En heb je helemaal geen zin om te koken? Bestel dan iets lekkers bij jouw favoriete restaurant. 

Doet jouw favoriet niet aan bezorgen? Wie weet kun je het bij jou thuis laten bezorgen door Deliveroo of Foodora. Deze bedrijfjes halen het eten voor je op en brengen het naar jou toe (op de fiets natuurlijk). Deze service is nog niet overal in Nederland beschikbaar, maar ze breiden snel uit. Anders kun je die (buurt)kinderen nog even op pad sturen voor een extra zakcentje.

6. Maak gebruik van een regenachtige dag

Zit het weer niet mee? Plan dan een dag (of twee) voor die uitgestelde klussen zoals de vakantiefoto’s inplakken, de kledingkast uitmesten, de voorraadkast of de berging opruimen. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog moeite met aan de slag gaan? 

Maak dan een afspraak met een professional organizer. Deze kan helpen bij het maken van keuzes, organiseren en motiveren! Mail je vraag naar info@flennie.nl of kijk op www.flennie.nl