Hevige menstruatiepijn betekent extra pijnlijke bevalling?

Zwanger door Laura

Lig je elke maand een week dubbelgevouwen van de menstruatiekrampen? Dan hebben we slechts nieuws voor je. De hoeveelheid pijn die je ervaart tijdens je menstruatie is waarschijnlijk een indicatie van hoe pijnlijk een bevalling gaat worden.

heviger menstruatiepijn bevalling

Menstruatiepijn en bevallingspijn

“De eerste fases van een bevalling lijken erg op menstruatiekramp”, verklaart gynaecoloog Dasha Fielder. “Behalve dan dat je pijn tijdens menstruatie consistent is. Tijdens een bevalling wordt het namelijk alleen maar erger totdat de baby is geboren.”

Hoe komt het dan precies dat de twee soorten pijnen op elkaar lijken? In beide situatie trekt de baarmoeder samen en opent de baarmoedermond zich om iets door te laten.

“Het begin van de bevalling, waar de baarmoedermond van nul naar vijf centimeter gaat, is goed te vergelijken met menstruatiekramp. De weeën komen meestal tussen de 20 of 30 minuten, precies zoals de maandelijkse pijn.” Daarom komen heel veel vrouwen pas naar ziekenhuis als ze vier tot vijf centimeter ontsluiting hebben, voegt ze eraan toe.

Oef! Niet een heel geruststellend verhaal. Aan de andere kant, als je heel heftige menstruatiekrampen had, ben je wel wat gewend!

Lees ook: 10 feitjes over zwangerschap die je nog niet wist