Renata (24) werd mishandeld door haar ex-man: 'Ik dacht dat het erbij hoorde'

Relaties door Sabine

Elke relatie heeft ups en downs. Renata (24) kan hierover meepraten. Zij werd mishandeld door de man met wie ze op jonge leeftijd besloot te trouwen. “Hij was eens zo boos dat hij met een vleesmes op me afkwam.”

Renata was nog erg jong toen ze haar man leerde kennen. “In 2007 leerde ik mijn ex, Dylan, kennen via een online spel dat wij allebei speelden. We raakten aan de praat en wisselden mailadressen uit zodat we konden MSN’en. In 2008 ontmoette we elkaar voor het eerst.”

De eerste liefde 

"Dylan was zo lief voor me. Ik had nog nooit een vriendje gehad en door hem voelde ik mij speciaal. Ik wist niet wat me overkwam. Hij zei lieve dingen waar ik voor viel. Het begin van onze relatie was perfect. We woonden niet bij elkaar in de buurt, maar hij kwam vaak naar mij toe. Hij deed veel voor me, kocht cadeautjes.” Na vier jaar samenzijn, gingen Renata en Dylan samenwonen en niet veel later trouwden ze. "Hij kwam thuis met een bosje bloemen en vroeg me toen ten huwelijk. Ik dacht: we zijn al lang samen, dan kan het toch niet meer mis gaan?"

Van de buitenkant leek het de perfecte liefde, maar als in het eerste jaar ontstonden er scheurtjes. “Hij duwde me tijdens een ruzie tegen de muur. Hij bood daarna duizend keer zijn excuses aan en kocht cadeautjes voor me. Ik ben niet om te kopen, maar het was zijn manier om te laten zien dat hij er spijt van had. Ik viel daarvoor.”

Meerdere ruzies

Veel woorden hadden Renata en haar vriend niet, maar als het gebeurde, brak de hel los. “Ruzies gingen meestal niet zonder geweld. Ooit was hij zó boos dat hij met een vleesmes naar me toe liep en het mes naast mijn hoofd in de muur stak. Ik weet niet eens meer waar de ruzie over ging.”

Ondanks de gewelddadige ruzies, kwam het besef dat ze in een slechte relatie zat pas laat aan. “Ik leefde lang in een fantasie. Hij maakte het altijd goed met me en ik dacht ‘het hoort erbij’.” Pas toen Renata iemand in vertrouwen durfde te nemen, besefte ze dat het niet klopte. “De reden dat ik het niet eerder durfde te vertellen, was omdat ik mijn man nooit in kwaad daglicht wilde zetten. Het was voor mij belangrijk dat iedereen hem mocht.”

“Tijdens ruzies was het altijd raak. Tijdens de ergste ruzie duwde hij me tegen de muur en gooide hij me op de grond. Dat deed ontzettend veel pijn en ik kon me niet meer bewegen. In onze kamer stond ook een bloempot, die leek hij op mijn hoofd te willen gooien. Ik dacht serieus dat ik er geweest was.”

Relatie verbreken 

“Ik had al eens eerder geprobeerd de relatie te verbreken, maar ik was bang om hem te verlaten. We hadden het weleens over scheiden gehad, maar nooit doorgezet. Op het moment dat ik het echt wilde, reageerde hij heel kalm, rustig. Alsof het hem niets boeide. Nu zijn we sinds 2014 uit elkaar, maar ik had het eerder nog niet kunnen opbrengen om mijn spullen uit ons huis te halen. Door de hele situaties ben ik erg depressief geworden en kamp ik met een angststoornis. Ik kon alleen maar slapen en wilde niets doen. Het jaar 2015 was voor mij een hel. Ik wilde eigenlijk niet eens meer leven.”

Spullen ophalen

Dit jaar had Renata eindelijk al haar moed bij elkaar verzameld om haar spullen, samen met haar moeder, op te halen. Haar ex was op dat moment niet thuis, maar dat gold niet voor zijn ouders. “Zijn ouders deden heel rot tegen mij toen ik binnenkwam. Ze hebben me nooit echt gemogen. Terwijl Renata op zoek ging naar haar spullen, werd ze de hele tijd gevolgd door de moeder van haar ex. De hele situaties liep daarna erg uit de hand. “Ik werd de hele tijd gevolgd door Dylans moeder. Op een gegeven moment zat ik gehurkt bij de televisiekast om spullen van mij te pakken en het leek erop dat ze me een schop wilde geven. Mijn moeder duwde hem uit een reflex opzij en kreeg daarna vervolgens een ellenboog in haar maag. Hierna werd ze op de grond gegooid en begonnen ze te vechten. Ook de vader van mijn ex begon zich er toen mee te bemoeien. Ze hebben letterlijk de haren uit het hoofd van mijn moeder getrokken.”

Het alarmnummer

"Inmiddels heb ik helemaal geen contact meer met mijn ex-schoonfamilie of met mijn ex. Ik wilde nog aangifte doen van het voorval bij zijn ouders, maar omdat zij een compleet ander verhaal vertelden, ging dit niet. Stomverbaasd was ik. Gelukkig is de scheiding inmiddels wel volledig voltooid."

Lees meer: Barbara en haar man doen aan partnerruil: ‘We zien het als een vriendschap met extraatjes'