De perfecte beha vinden? Dat doe je zo

Fashion door Priscilla

Sommige vrouwen stonden vooraan in de rij bij het uitdelen ervan, anderen hebben een iets bescheidenere variant: borsten. Of je nu kleine of grote hebt, ze hebben sowieso een goede ondersteuning nodig! Op deze manier vind je de perfecte beha.

Aanbeland in de lingeriewinkel beginnen we aan onze missie. Op zoek naar de perfecte beha! Tussen de rekken door zie je van alles en nog wat. Er spoken allerlei gedachten door je hoofd. Waar moet je nu in hemelsnaam beginnen?

Stap 1: Soort

Bepaal allereerst naar welk soort beha je op zoek bent. Er zijn verschillende varianten met allemaal hun eigen functie. Ga je voor een beugelbeha (geeft meer steun), minimizer (om grote voorgevels in te tomen), push-up beha (lift de borsten dichter bij elkaar voor een vollere cup), t-shirtbeha (zonder tierlantijntjes met een gladde stof), voorgevormde beha (heeft padded cups), strapless beha (kun je de bandjes afhalen), balconettebeha (heeft een lage cup en duwt de borsten wat omhoog), zwangerschapsbeha (cups die je los kan maken), sportbeha (zorgt dat ze minder heen en weer schudden) of toch een plakbeha (moet je vastmaken aan je voorgevel)? En dan heb je natuurlijk nog een ultra sexy variant...

Stap 2: Kleur

Ooit een vrouw gezien in een wit shirt met daaronder een felroze kleur? Een beetje een no go als je het ons vraagt. Beter kun je kiezen voor een huidskleurige variant. Voor als je het nog niet weet is rood ook een goede optie! Kies in ieder geval voor een egale soort. Als je niet iets zoekt voor onder je egale top kun je jezelf helemaal uitleven. Printjes en allerlei kleurtjes kunnen het nét iets aparter maken. Zo haal je als snel een beha tevoorschijn die past bij je persoonlijkheid, want ook met je intieme bedekker kan je een eigen identiteit uitdrukken.

Stap 3: Budget

Voordat je gaat passen is het toch wel handig toch even op het prijskaartje te letten. Pas niks dat gigantisch boven je budget ligt en er toch niet aan wil uitgeven. Dan valt het alleen maar extra tegen mocht het de perfecte zijn en je toch met lege handen de deur uitloopt. En ja lingerie kan best prijzig zijn. Toch vinden wij het de moeite waard om te investeren in een juiste ondersteuning als je budget dit toelaat.

Stap 4: Maat

Wanneer je alle bovenstaande kenmerken hebt ontleed kun je op zoek naar je maat. Om de omtrek te bepalen kan een meetlint helpen. Meet onder je borstomvang. Het lint mag niet te strak zijn en moet je op je rug op dezelfde hoogte meten. Kies als omtrek de maat die het dichtst tegen het getal op de meetlint ligt. Dus heb je 76 gemeten? Ga dan voor de omtrek van 75. Voor de cupmaat meet je de borstomvang op gelijke wijze. Tel bij de omtrekmaat het getal twaalf op. Dus heb je maat 75? Doe dan 75 + 12. Je komt dan uit op 87. Dan heb je hoogst waarschijnlijk maat 75A. Iedere twee centimeter erbij in borstomvang is gemiddeld genomen een cup groter. Let op, want ieder merk is verschillend. De ene 75A is dus de andere niet. Pas dus altijd je beha voor je 'm koopt. Daarnaast veranderen je borsten steeds een beetje en dat dus niet alleen tijdens een zwangerschap.

Stap 5: De beha passen

Dan is het moment aangebroken dat je het pashokje instapt en je de juiste maat in je handen hebt. Sluit de beha altijd op het buitenste haakje. Mochten de cups iets te groot zijn heeft het niet altijd met de maat te maken. Soms moet je namelijk eerst even de bandjes verstellen. Worden de dames platgedrukt? Ga dan voor een grotere cupmaat. Kijk ook even als je bukt of de bustehouder nog steeds mooi aansluit en je borstpartij niet uit de cup is gevallen. Anders is de gevreesde nipplegate niet ver weg.

Stap 6: Aankoop

Yes, de soort is goed, de kleur is perfect, het past binnen mijn budget, de maat is top en de beha zit als gegoten. Je voelt je er op en top vrouwelijk in en je bent er super blij mee. Afrekenen maar!

En last but not least… Vergeet ook niet om je beha op de juiste manier te wassen!

Bronnen:

http://www.andreanna.nl/lingerie-wijzer
http://eu.triumph.com/Bh%20Maatguide/Help_Fitting_Guide,nl_NL,pg.html

Geschreven door: Priscilla Beun