Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Waarom vrouwen meer geld uitgeven dan mannen

‘’Er wordt vaak gezegd dat vrouwen ‘big spenders’ zijn en veel meer geld uitgeven dan mannen. Wij vrouwen houden van mooie kleding, lekkere luchtjes en leuke accessoires voor in huis.’’

Hét vooroordeel over vrouwen is natuurlijk wel dat wij dol zijn op winkelen. En toegegeven, dat is uiteraard ook zo, maar we hebben hier wel heel goede redenen voor. Ten eerste doen wij vaak de boodschappen, waardoor het meteen al lijkt dat wij veel meer kopen dan mannen. En daarnaast is het natuurlijk zo dat wij houden van koopjes jagen, maar hierdoor zijn wij zeker niet per definitie duurder uit.

Dat vrouwen meer uitgeven is misschien dan wel een feit, maar hier ligt ook een economische reden aan ten grondslag. Wij vrouwen blijven immers niet meer thuis om alleen maar voor de kinderen te zorgen. Vandaag de dag gaan we studeren, vinden we een goede baan en maken carrière. Wij verdienen ons eigen geld en wij beslissen zelf waar we dat aan uitgeven. En ja, dan kiezen we nu eenmaal sneller dan mannen voor leuke kleding of een lekkere parfum.

Meer uitgeven, maar minder lenen – toch?
Alle vooroordelen van mannen over onze koopzucht ten spijt, zij blijken toch vaker dan vrouwen een lening op hun naam te hebben staan. Bijna de helft van de mannen heeft een extra lening naast hun hypotheek. Bij de vrouwen is dit ‘slechts’ een kwart.

De kans is groot dat jij je niet onder deze 25% schaart. Maar juich niet te vroeg, het kan namelijk heel goed zijn dat ook jij onbewust een lening hebt lopen. Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat ruim 50% van de mensen met een lening, aangeeft zelf geen lening te hebben. Voor hen is het niet duidelijk wat er precies onder een lening wordt verstaan. Naast een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, wordt ook het rood staan op je betaalrekening of producten kopen op afbetaling gezien als een lening. Misschien behoor jij als frequente shopper hier ook wel bij?

Vrouwen zijn de economische motor
Dacht je dat je lening-vrij door het leven ging en blijkt dat nu toch anders te zijn? Geen nood, want hoewel je misschien niet wist dat rood staan ook een lening is, blijkt dat vrouwen over het algemeen bewust omgaan met hun geld. Niet geheel verassend zijn vrouwen wél gevoeliger voor korting dan mannen. Voornamelijk bij kleding leidt korting bij vrouwen veel sneller tot een impulsaankoop dan bij mannen.

Onze voorliefde voor winkelen levert echter wel een voordeel op. Door ons shopgedrag geven wij de economie namelijk een enorme boost! Wat als wij vrouwen een ongelimiteerd budget zouden hebben. We steunen de lokale middenstand en zorgen er nu al voor dat er meer banen komen. Hartstikke goed natuurlijk, toch? :) dus dames: shop ze!

Bron