Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Gewoontes die heel slecht zijn voor je tanden

Het onderhouden van jouw witte pareltjes is heel belangrijk. Niet alleen voor een mooie glimlach, maar ook voor je spijsverteringsproces. De volgende gewoontes kun je beter achterwege laten, want deze zijn funest voor je gebit.

Kauwen op ijsblokjes
Ten strengste verboden. Je tanden zijn er niet op gemaakt om keiharde ijsblokjes stuk te bijten. Hierdoor kunnen zelfs mini-scheurtjes in je glazuur ontstaan Het feit dat ijsblokjes in vergelijking met je 'mond temperatuur' heel koud zijn, helpt ook niet bepaald mee. Niet meer doen dus!

Je poetst verkeerd
Het poetsen van je tanden vergt enige techniek. Je tandarts heeft je vast vroeger wel eens uitgelegd hoe je je gebit schoon maakt; houd je hier ook aan! Vooral het tandvlees wordt vaak vergeten, terwijl dit je een nare tandvleesontsteking op kan leveren.

Tandenstokers komen niet voor in jouw dagelijks leven
Ook al is het (in het begin) een naar gevoel om een ragertje of tandenstoker tussen je tanden door te steken, het is heel belangrijk!
Doe je dit niet, dan is de kans op tandbederf en gaatjes vele malen groter. Als je tandvlees gaat bloeden wanneer je met een ragertje aan de gang gaat, is het ontstoken. Dit kan je verhelpen door in het vervolg iedere dag de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon te maken.
Kleine tip: flos je altijd? Tandenstokers zijn effectiever!

Je gebruikt je tanden als gereedschap
Gebruik jij je voortanden om dat plastic zakje open te scheuren? Bijt je nagels? Ben jij die 'handige harry' die flesjes open kunt maken met je tanden? Dan mag je daar vanaf nu mee stoppen, want het beschadigt je gebit. Op zich vrij logisch dat je tanden niet bestand zijn tegen metaal, plastic of andere niet-voedsel-gerelateerde materialen... Een schaar werkt ook prima!

Bron, bron, bron, bron