Hoe vaak hoor je te poepen?

Vrije tijd door Mariëlle

Een dag niet gepoept is een dag niet geleefd? Nou, soms kan dat inderdaad wel zo voelen als er iets klem zit in je darmstelsel. Vaak wordt er gedacht dat het gezond is om je één keer per dag terug te trekken in het kleinste kamertje van het huis. Alles wat anders is, is niet goed. Maar klopt dat wel?

Er werd in Groningen een groot poeponderzoek gestart. Een onderzoek naar wat normaal is als het om poep gaat. Duizenden mensen vulden een vragenlijst in en doneerden de bruine afdankertjes van hun lichaam. Eén van de vragen betrof de poepfrequentie. 'Hoe vaak heeft u vandaag gepoept?' Blijkbaar verschilt dat van mens tot mens. De meeste mensen poepen één tot twee keer per dag. Een kleine groep mensen poept vaker of minder vaak. In principe zegt dit niks over de gezondheid, tenzij je diarree hebt of knetter verstopt zit. Wat wel belangrijk is, is om na je kleisessie je eigen kunstwerk te bestuderen. Slijm, bloed en de kleur (witgeel of pikzwart) kunnen je veel vertellen over je gezondheid.

Genen spelen ook een rol bij de poepfrequentie. Genen die bepalen hoe het lichaam omgaat met niet-lichaamseigen stoffen (zoals medicatie). Een foutje in deze genen kan eventuele darmklachten verklaren. Logischerwijs spelen voeding en beweging ook een grote rol.

Dus: één tot twee keer per dag is gemiddeld, maar mocht jij altijd een ander poepritme hebben, dan hoef je je ook geen zorgen te maken. Je hoeft je pas zorgen te maken als jouw poepfrequentie erg afwijkt van wat bij jou normaal is en als de structuur of kleur afwijkt van wat je gewend bent.

Bron, bron, bron, bron