Koppels die samen drinken blijven samen

Vrije tijd door Mariëlle

En ze leefden nog lang en gelukkig, dat getrouwde stel dat regelmatig de glazen klinkt. Want dat is zoals de wetenschap het formuleert: getrouwde stellen die samen drinken blijven samen.

Je kent ze wel: die irritante love birds in je vriendengroep die al-tijd leuk zijn. Ze lijken nooit ruzie te hebben, zijn intens gelukkig met elkaar, zijn geen klef en bef -wat ze nóg irritanter maakt- en het ergste van alles: ze drinken ook nog eens samen en krijgen het dan alleen nog maar gezelliger in plaats van dat dat uitloopt in een scheldserenade. Vermoeiend! Maar misschien kun je een voorbeeld aan ze nemen. Het is namelijk geen schijn. Deze mensen zijn (in de meeste gevallen) echt zo gelukkig en blijven ook nog eens de rest van hun leven samen.

Nieuw onderzoek met bijna 3000 deelnemers, in een periode van 10 jaar, liet zien dat geliefden die samen in hetzelfde tempo drinken het gelukkigst zijn. Vooral de vrouwen werden hier intens gelukkig van. Aan de andere kant: stellen die helemaal niet dronken hadden evenveel succes in de liefde. Het ging mis wanneer een partner vaak dronk. Dit werd geconstateerd bij stellen die het minst gelukkig waren.

Waarom dit zo is, is niet uit het onderzoek gebleken. Je kunt zelf wel een beetje nagaan waarom koppels ongelukkiger zijn als slechts één van de twee het regelmatig op een zuipen zet. En eigenlijk is het ook best logisch te beredeneren dat het überhaupt goed voor je relatie is om dingen samen te doen. Daarbij denken we dat het vergelijkbaar is met het onderzoek dat uitwees dat vriendinnen die samen drinken gelukkiger zijn.

Dus: wat doe jij vanavond?

Bron, bron, bron, bron