Wijnles 2

Celebs door Mariëlle

Joost & Joost geven om de twee weken wijnlessen op Vrouwen.nl! Want: wijn is hip, en mega ingewikkeld. Hoe meer je erover te weten komt, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Joost & Joost laten je met woorden mee proeven van alle informatie over dit magische drankje. Ze zorgen ervoor dat je je een weg kun banen door de moderne wijnjungle. De vorige keer introduceerden we Joost & Joost al, vandaag wijnles 2: waarom is wijn zo ondoorgrondelijk?

De hamvraag
Wat maakt wijn nou zo ondoorgrondelijk? Want het ligt niet aan jou, er valt veel te ontrafelen! Op dit moment bestaan er honderden druivensoorten. Deze druivensoorten hebben allemaal hun eigen karakteristieke eigenschappen en kunnen in meerdere landen en op meerdere gebieden in een land verbouwd worden.

Elk van deze gebieden heeft haar eigen microklimaat (zonuren, regen, wind, temperatuur), haar eigen grond/bodem waar de wortels hun voedingsstoffen uit halen. Dit noemt men terroir, de externe natuurlijke omgevingsinvloeden op een wijn.. Onthoud dit. Voor op een feestje of voor die betweterige ober. Daar stopt het niet. Er zijn verschillende methoden en tradities voor wat betreft het laten groeien en uitdunnen van de druivenplanten en de druiven zelf. Daarnaast zijn er per gebied nog kwaliteitseisen, bijvoorbeeld de maximale opbrengst per hectare of de toegestane stoffen in de wijngaard. En dan hebben we het nog niet over de inbreng van de wijnmaker zelf en alle moderne wijn-maak technieken die tegenwoordig voorhanden zijn. Oh ja, druiven kunnen ook nog gecombineerd worden, een zogenaamde blend. Nog meer smaken!

Kortom er zijn ontzettend veel factoren die de smaak en de kwaliteit van een wijn bepalen. De Bordeaux wijn Château Pétrus, 100% merlot, smaakt dan ook totaal anders dan een 100% merlot uit de Languedoc (Zuid-Frankrijk) of Chili. In dit geval hebben deze wijnen ook een ander prijskaartje, paar duizendjes verschil. Ach, smaken verschillen, het allermooiste is, ze kunnen allebei lekker zijn! Daarom is het ook zo mooi dat er door al deze verschillende factoren zoveel verschillende wijnen en smaken voorhanden zijn!

De les van vandaag: de wijn van één druivensoort, uit een ander gebied en zelfs van een andere akker, smaakt anders en heeft zijn eigen typische kenmerken. Elke wijn is in die zin een uniek product!

Mocht je nou dorstig worden naar meer informatie (en niet nog twee weken kunnen wachten tot wijnles 3 online staat) of naar wijn, check dan even de website van Joost & Joost.

Bron, bron, bron, bron