De 5 geheimen van een succesvolle eerste date

Zij/hij door Noortje

Een eerste date kan behoorlijk zenuwslopend zijn. Kom ik wel leuk over? Valt het gesprek niet stil? Waar gaan we over praten? Dit zijn vragen die je jezelf altijd stelt voor een eerste date. Gelukkig is er altijd nog de wetenschap, die overal een antwoord op heeft. Volgens science zijn de volgende vijf punten heel belangrijk om een eerste date soepel te laten verlopen. Geen awkward silence meer met deze tips!


1. Kies voor omstreden onderwerpen
Het klinkt misschien een beetje spannend, maar het bespreken van heftige, omstreden onderwerpen levert veel meer op dan de saaie, standaard onderwerpen. In een onderzoek werd het verschil getest tussen de waardering van een eerste date wanneer er standaard vragen werden gesteld als "van wat voor muziek houd je?" en wanneer er controversiële onderwerpen aan bod kwamen, zoals de mening over het plegen van een abortus. De dates waarin de controversiële onderwerpen aan bod kwamen, werden veel beter beoordeeld. Weg met die standaard smalltalk!

2. Praat over reizen, niet over films
Wanneer je begint over je favoriete vakantiebestemming of je droomreis, word je door je date als een gelukkiger en daardoor aantrekkelijker persoon beschouwd dan wanneer je over een onderwerp als films praat. In een onderzoekje werden mensen die over het onderwerp reizen begonnen dan ook twee keer vaker op een tweede date gevraagd dan mensen die over films praatten. Dat is de moeite waard!


3. Ga niet overal in mee, maar ook niet overal op in
Het is best irritant om met iemand te praten die het met letterlijk alles wat je zegt helemaal eens is. Meningsverschillen maken discussies juist interessant. Ben hier dus ook niet bang voor op een eerste date. Maak het alleen niet te overdreven. Iemand die overal het tegenovergestelde over denkt en dit flink laat blijken, is ook geen favoriete gesprekspartner. Science says dat je het best iemands mening met warmte en respect kunt ontvangen, maar vervolgens wel je eigen visie over die mening moet uiten. Dat wordt dus friendly debatteren.

4. Deel geheimen
Je hoeft natuurlijk niet jouw hele levensverhaal in geuren en kleuren te gaan vertellen aan iemand die je pas net kent, maar een persoonlijk en diep gesprek schept sterke gevoelens tijdens een eerste date. Een wetenschapper liet mensen op een eerste date een uur lang super persoonlijke onderwerpen bespreken. Naderhand bleek dat deze personen soms de band met elkaar als sterker ervoeren dan hun band met sommige vrienden die ze al jarenlang kenden. Heftig!


5. Vraag naar hun mening over bier
Dit puntje is voor de ladies die niet bij de voordeur afscheid willen nemen, maar hun date graag meteen mee het bed in sleuren. Het schijnt zo te zijn dat bierliefhebbers, zowel mannelijk als vrouwelijk, 60% vaker het bed in duiken met iemand die ze net ontmoet hebben. Lust je date geen bier, dan is de kans dus groter dat je nog een paar dates moet wachten op een avontuurtje in bed.

Bron, bron, bron, bron