5 fouten die je maakt tijdens het wassen van je kleding

Vrije tijd door Annelot

Grote kans dat je van je moeder hebt geleerd hoe je moet wassen en dat jij het nu precies hetzelfde doet als zij. Niets ten nadele van je lieve moedertje, maar door alle nieuwe technologieën zijn haar wasmethodes waarschijnlijk nogal achterhaald. Misschien wordt het daarom tijd dat je die gewoontes overboord gooit. Je wasjes zullen je dankbaar zijn! Het wassen zelf wordt ook meteen een stuk leuker.

1. Op kleur sorteren
De meeste mensen sorteren hun was op kleur. Maar dat is een no-go. Je verpest je kleren er namelijk mee, omdat niet elk item op dezelfde temperatuur gewassen hoort te worden. Check daarom het label van je kleding en sorteer het daarna op wastemperatuur. Daarna kun je kijken welke kleuren het beste samen kunnen.

2. Vlekken niet serieus nemen
Als je niets doet met een vlek en het item gewoon in de wasmachine gooit, is de kans groot dat-ie er never nooit meer uitgaat. Behandel de vlek daarom het liefst meteen met een vlekverwijderaar en was het item daarna zo heet mogelijk. Let op: dit geldt niet voor bloedvlekken. Koud wassen is in dit geval een must.

3. Te weinig wasmiddel gebruiken
We snappen dat wasmiddel kneiter duur is en dat er daarom het liefst zo lang mogelijk mee doet. Maar als je minder gebruikt dan voorgeschreven staat, verspreidt het vuil zich over je andere was in plaats weg te spoelen met het water. Je kleren komen er dan dus niet bepaald schoner uit. Ga daarom altijd na op de verpakking van je wasmiddel hoeveel je zou moeten gebruiken en gebruik niet minder dan dat.

4. Te koud wassen
Je kleding zo koud mogelijk wassen is natuurlijk lekker save, want je kleding zal dan sowieso niet krimpen, maar het is toch niet altijd een goed idee. Zo krijg je vuil en vieze luchtjes namelijk veel moeilijker uit je kleding. Vertrouw dus gewoon op het waslabel in je kleding en was het op de warmst mogelijke temperatuur.

5. Nieuwe kleding niet wassen voordat je het draagt
Als je een nieuw kledingstuk hebt gekocht, wil je die natuurlijk het liefst meteen showen. Maar je kunt beter een klein beetje geduld opbrengen en het item éérst wassen. Er zitten namelijk vaak nog restjes chemische troep en héél veel bacteriën op. Ieuw!

Bron, bron, bron, bron