Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Bewezen: van deze activiteit worden we gelukkiger

Boekenwurmen opgelet! Je wist natuurlijk al dat je van lezen blij wordt, maar het blijkt nu dat een boek lezen nóg meer positieve invloed op je leven heeft dan je dacht.

De Universiteit van Liverpool heeft er onderzoek naar gedaan, waaruit bleek dat je hersenen tijdens het lezen in bijna dezelfde staat zijn dan als tijdens het mediteren. Het is dus de ideale manier om te ontspannen. Maar dat is nog niet alles: mensen die regelmatig lezen slapen namelijk beter, ze hebben minder stress en meer zelfvertrouwen. Ook zijn ze toleranter en empathischer dan mensen die (bijna) nooit een boek lezen.

Door de chaos aan (digitale) prikkels waar we dagelijks mee te maken hebben is het lezen van een goed boek voor veel mensen ook een soort ontsnapping aan dat alles. En als je veel met je neus in de boeken zit, klinkt dat vast bekend. Je kunt even ontsnappen uit je dagelijkse omgeving, want je boek brengt je ergens naartoe waar je eigen problemen er even niet meer toe doen. Eigenlijk net als mediteren dus! En dat vonden ook de deelnemers aan het onderzoek. Sterker nog: 41 procent van de ondervraagden vond lezen een beter antistressmiddel dan iets leuks doen met vrienden, een bubbelbad nemen en zelfs wijn drinken. Heftig!

Dus, ren maar snel naar de winkel, koop een leuk boek en lees je gelukkig!

Bron, bron, bron, bron