9 tips om een baan te vinden na je studie

Vrije tijd door Noortje

Je bent klaar met je studie, heerlijk! Nooit meer tentamens maken, opstellen schrijven en saaie colleges volgen. Maar na een maandje of drie kun je nog wel eens last krijgen van een flinke reality check. Je krijgt geen studiefinanciering meer, paps en mams hebben de geldkraan dichtgedraaid en je wordt nergens anders aangenomen dan in de afwaskeuken van een slecht restaurant. No worries. Met een beetje doorzettingsvermogen en deze handige tips, eindig je echt niet bedelend met een leeg bekertje voor de Albert Heijn.


1. Maak je CV aantrekkelijk. De manier waarop je dit doet hangt af van de branche waarin je solliciteert. Ga je iets creatiefs doen? Go wild met de lay-out. Ga je iets doen met techniek, video's of film? Maak een video als motivatie waarin jij vast wat skills showt. Voeg ook altijd een leuke foto van jezelf toe. Dit geeft meteen een beter beeld over wie jij bent.

2. Pas je CV aan op de vacature. Je baantje als vakkenvuller bij de Aldi hoef je echt niet te vermelden als je op een baan solliciteert binnen jouw vakgebied. Een eindeloze lijst met werkervaring kan soms meer kwaad doen dan goed.

3. Ga heel veel mensen stalken op LinkedIn. Wanneer jij iemands profiel bezoekt, krijgt hij of zij hier een notificatie van (voor als je dit niet wist: sorry voor de hartaanval). Op deze manier trek je de aandacht van bedrijven of oud-studiegenoten die wél een baan hebben gevonden en misschien een goed woordje voor je kunnen doen.


4. Schoon je social media-accounts op. Die foto's op Facebook waarin jij de barman belly shots uit je navel laat drinken gaan je zeker niet helpen in je zoektocht naar een baan. Als je er écht geen afscheid van wilt nemen, kun je de foto's ook op privé zetten, zodat alleen jij ze kunt zien.

5. Houd een Excel-bestand bij. Klinkt heel suf, we know, maar het gaat je echt helpen om orde in de chaos te scheppen. Houd hierin bij waarop je hebt gesolliciteerd, wanneer de selectie is, wat voor reacties je hebt gehad en wat voor informatie je al aan het bedrijf hebt gegeven. Er is niets zo knullig als twee keer een motivatiebrief schrijven naar een bedrijf waar je al voor was uitgenodigd.

6. Besteed je tijd nuttig. Je bent, hoe Amerikanen het zo mooi verwoorden, in between jobs. Je hebt dus zeeën van tijd. In plaats van zelfmedelijden te hebben, kun je ook een online cursus volgen om je vaardigheden op te krikken, een paar dagen per week stage lopen bij een bedrijf om ervaring op te doen of wat dacht je van Chinees leren? Dat ziet er hoe dan ook tof uit op je CV.


7. Zorg dat je altijd je CV bij de hand hebt. Het maakt niet uit of je het bestand in je Cloud zet, altijd een kopie in je tas hebt of hem bovenaan je mailbox hebt staan. Meestal heeft het bedrijf jouw CV wel geprint als je op een sollicitatiegesprek komt, maar toch maakt het altijd een goede indruk om hem voor de zekerheid zelf mee te nemen.

8. Wees jezelf. Zowel op je CV als tijdens je sollicitatie. Als jij volhoudt dat je Duits kunt, maar wanneer puntje bij paaltje komt niet veel meer dan Bratwurst kunt uitkramen, val je nogal door de mand. Ook is het voor jezelf uiteindelijk alleen maar vervelend als je straks de baan hebt en niet kunt slapen van de stress omdat je hebt aangegeven dat je goed met deadlines kunt omgaan.

9. Heb geduld. Het komt echt wel goed. Rome wasn't built in a day. Geniet van de vrije tijd die je nog hebt. Neem een bad en kijk een slechte film, schrijf je in voor een yogales, ga een stuk wandelen, steek wierook aan en drink een gigantische kop thee. Stukken beter, toch?



Bron, bron, bron, bron, bron