Honden dromen hetzelfde als mensen

Vrije tijd door Annelot

Onderzoek bevestigt nu wat iedereen met een hond eigenlijk wel wist: honden dromen net als mensen als ze slapen. Heb je wel eens gezien dat een slapende hond heftig begint te bewegen en te piepen? Het lijkt dan net of ze wakker zijn, maar eigenlijk zijn diep in dromenland.

Dr. Stanley Coren, een professor aan de University of British Columbia heeft onderzocht dat een hond van gemiddelde grote ongeveer twee tot drie minuten droomt. Op dat moment zitten ze in hun REM slaap, een diepe slaap waarin ze de gebeurtenissen van hun dag verwerken. Kleinere honden dromen korter dan dat, maar wel vaker en bij grote honden is dat andersom: ze dromen langer, maar minder vaak. Puppy’s dromen het meest van allemaal. Dat komt omdat ze zoveel nieuwe dingen zien die in hun dromen verwerkt worden.


Het is niet zo verassend dat we hetzelfde dromen als honden, aangezien we genetisch en fysiek voor 95 procent hetzelfde zijn. Maar dromen we ook over dezelfde dingen? Volgens Dr. Coren wel. We dromen over wat we hebben meegemaakt, maar voor honden zijn dat natuurlijk andere dingen dan voor mensen.

Bron, bron, bron