De reden waarom vliegtuigeten zo anders smaakt

Reizen door Mariëlle

Het heerlijkste aan vliegen? Eten en drinken in een vliegtuig. Niet dat het eten altijd even smaakvol is, maar je hebt het nodig onderweg. En die smaak, daar is een reden voor. Die met zilverfolie afgedekte bakjes blijven fascinerend. British Airways kok en Menu Designer Mark Tazzioli weet alles over dit eten. We ontvingen wat feitjes van hem.



1. Je smaak is totaal anders als je tussen de wolken vliegt.
2. Het eten dat in de plastic tray op je uitklaptafeltje wordt voorgeschoteld is aangepast op de reis. Als je vaak reist is je vast wel opgevallen dat je vaak eten uit de regio krijgt.
3. Het eten is elk seizoen anders.



4. Er worden in totaal ongeveer 250 verschillende maaltijden geserveerd in vliegtuigen.
5. Wanneer je op hoge hoogte vliegt verlies je smaak. Bij het bereiden van het eten worden alle smaken extreem versterkt om het te compenseren. Nu we dit weten zijn we onwijs benieuwd hoe vliegtuigeten smaakt als je gewoon met twee voetjes op de aarde staat.

6. Hoog in de lucht verlies je gemiddeld 30% van je smaakvermogen. Dat heeft te maken met de droge lucht in het vliegtuig. Hierdoor droogt je neusslijmvlies uit en vermindert je reukvermogen en daarmee ook je smaakvermogen.
7. Groente in het vliegtuig is niet gewoon groente. Ook hierbij wordt de smaak versterkt en daarvoor worden ze sterk gemarineerd. Een wortel is dus niet gewoon een wortel (al kan dat best zo lijken), maar kan dat een wortel met kardemom zijn of een ander kruid om de smaak te versterken.
8. Je zult nooit struisvogelvlees op je vliegtuigbordje aantreffen, want dit wordt vreselijk taai. Dat is niet te doen.

Bron, bron, bron