Waarom je geen kasjmier meer moet dragen

Vrije tijd door Nicole

Vooral in de winter zijn we natuurlijk dol op lekkere dikke truien. En dan gaan we het liefst voor de diamant onder de vezels, namelijk: Kasjmier. Maar wist je dat Kasjmier slecht is voor het milieu?!


Uit het rapport van ngo Business for Social Responsibility is gebleken dat de productie en verkrijgbaarheid van Kasjmier ernstig onder druk staat door de klimaatverandering. Wij Westerlingen zijn dol op wol en deze wol komt van geiten uit Mongolië. Alleen is de vraag naar wol groter dan het aanbod waardoor herders uit Mongolië steeds grotere kuddes moeten nemen. Met als gevolg dat de geiten de hele wei leeg grazen. Maar er is te weinig eten voor alle geiten, waardoor ze ondervoed raken en hun vacht minder bruikbaar is. En hierdoor moeten er dan weer meer geiten aangeschaft worden om aan onze enorme vraag voor wol te voldoen.

Hieronder zie je een filmpje hoe een geit wordt geschoren. Het ziet er toch wel een beetje zielig uit...

En wat kunnen wij Kasjmier liefhebbers hiertegen doen? Kies voortaan alleen de organische variant van Kasjmier van bijvoorbeeld het Italiaanse merk Loro Piana. Dit merk is een duurzaam fokprogramma gestart. Zo kunnen we toch nog in onze favoriete trui lopen, maar denken we wel aan het milieu.

Bron, bron