Dit doe je allemaal tijdens je slaap

Vrije tijd door Mariëlle

Elke 7 tot 9 uur die jij 's nachts slaapt (ja jij hoort 7-9 uur per nacht te slapen) gebeuren er allemaal dingen met jouw lichaam waar je geen benul van hebt. Jij ligt namelijk al lekker te ronken.

1. Als je in slaap valt schokt je lichaam. Altijd. Hoe vermoeider je bent, hoe groter de schok is. Je 'valt' dus letterlijk in slaap.
2. Je lichaamstemperatuur is lager wanneer je slaapt.
3. Je lichaam ontgift gedurende de nacht. Lichaam en geest hebben tijd om te herstellen en daarmee het ouder worden van die dag weer zoveel mogelijk terug te dringen. Dat is de reden dat mensen met te weinig slaap er ouder uit kunnen zien.4. Je brein verwerkt de informatie van die dag en zorgt ervoor dat je alle nutteloze informatie vergeet.
5. Tijdens de slaap ligt je lichaam in coma, maar je hersenen werken nog in volle glorie door. Sterker nog: de hersenen van iemand die droomt zijn actiever dan de hersenen van iemand die wakker is.
6. Wanneer jij van alles en nog wat uitspookt in dromenland werkt jouw lichaam zich uit de naad om alle cellen te herstellen. Zowel de cellen van de hersenen als van het lichaam.

7. Als je niet genoeg slaapt, en daarmee een chronisch slaaptekort opbouwt, helpt je jouw immuunsysteem naar de knoppen.
8. Houd je vast, dit is shocking: je wordt tussen de vijf en vijftien keer per UUR wakker.
9. 30% van de mensen stopt 's nachts met ademen. Niet helemaal, maar wel te lang. 30% van de mensen heeft namelijk slaapapneu.


Bron, bron, bron, bron