Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

De kunst van ochtendseks

We hebben allemaal wel eens vragen over seks en relaties die we aan niemand durven te stellen. En wie kan die vragen nou beter beantwoorden dan seksuoloog en psycholoog Nynke Nijman? Elke maand schrijft ze voor Vrouwen.nl een blog over seks en relatie, waarin ze onze brandende vragen beantwoordt en taboes doorbreekt. Vorige maand schreef ze over de kunst van het orgasme, deze maand krijgen we een lesje ochtendseks.

Ochtendseks, een onbesproken onderwerp binnen veel relaties. Want wat is er nu fijn aan twee ongewassen, naar zichzelf ruikende, nog half slapende mensen die een intimiteit delen, zoals die met slechts enkelen kan worden gedeeld?

In onze mindset hebben we het veel te druk om in de ochtend aandacht voor elkaar te hebben. We mogen bij het wakker worden maximaal twee keer snoozen en moeten ons vervolgens snel uit bed haasten. Maar als we twee keer kunnen snoozen, kunnen we dan niet die achttien minuten ook heel ontspannen samen doorbrengen? Als we uitgeslapen zijn en nog half slaapdronken is het namelijk voor velen makkelijker om te kunnen genieten van elkaars aanraking dan wanneer we aan het einde van de dag niets liever willen dan onze ogen sluiten bij de geur van ons kussen.

Misgunnen we onszelf dan fijnere seks door seks te associƫren met het moment waarop we naar bed gaan in plaats van het moment dat we wakker worden? Waarom is ochtendseks een pre ten opzichte van avondseks?

1. Beide personen tonen zich als hun puurste kwetsbaarste zelf: geen make-up, geen gladgestreken haren, geen luchtjes, geen frisse adem en geen mooie kleding om de perfecte imperfectheden te verbergen.
2. De dag heeft nog geen sporen achter gelaten. De een is nog niet in haar moederrol gekropen, de ander nog niet in haar rol als bazin. Beide beginnen op gelijke voet. Gedachten die zo goed weten hoe ze meester over ons moeten worden gedurende de dag, zijn nog verscholen achter het opkomen van de zon.
3. Onze zintuigen zijn nog niet zo geprikkeld: we staan nog open voor vrije interpretatie. Aanrakingen kunnen zich in hun puurste vorm laten leiden door wat goed voelt in plaats van door wat goed lijkt te zijn.
4. Samen zo dicht mogelijk bij elkaar de dag beginnen maakt dat de aandacht wordt verlegd van de wekker naar elkaar.
5. Je begint de dag samen, in plaats van in de avond pas samen te komen.

Geef het eens een kans. En misschien merk je wel dat jij bij die velen hoort die ochtendseks eigenlijk best prettig vinden.

Bron: Thinkstock