Inbreken met de politie

Vrije tijd door Mariëlle

De politie gaf ons een spoedcursusje inbreken. Niet om ons te leren inbreken, maar vooral om duidelijk te maken hoe gemakkelijk dit wel niet gaat. In een fractie van een seconde kan een wildvreemde je huis al binnensluipen en binnen een minuut kan hij (of zij) je waardevolle spullen weggrissen.

Tijdens de feestdagen worden er extreem veel inbraken gepleegd. Veel mensen zijn niet thuis en verzamelen zich allemaal in één huis bij familie of vrienden. Iedereen is met zichzelf en zijn dierbaren bezig en niemand let eigenlijk op de buurt. En doen ze dat toevallig wel, wie ziet er dan het verschil tussen een familielid of kennis die een huis binnenloopt en een boef die inbreekt. Loopt er iemand met grote dozen of zelfs een televisie over straat, wie zegt je dan dat het geen kerstcadeau is?

Tweede kerstdag staat stipt op nummer één van feestdagen waarop de meeste inbraken gepleegd worden. Heel slim van de boeven, want dan zijn de meeste mensen van huis (denk aan woonboulevards en familiebezoeken) en alle cadeaus zijn inmiddels in de wacht gesleept. De politie vergeleek het met shoppen. Dan is het voor de boeven namelijk tijd om “gratis af te halen”.

Maar je kunt dit voorkomen. Er is een landelijke campagne opgezet Maakhetzeniettemakkelijk.nl, om mensen bewust te maken van inbraakgevaren. Met een kleine handeling kun je je huis en daarmee je waardevolle spullen beter beschermen.

Bij een campagne hoort een mascotte. Mogen we je voorstellen?


Tien tips om je huis te beschermen tegen inbraak volgens Rodney Bos:
Tip 1: Draai de deur goed op slot als je weggaat

Het klinkt zo logisch en vanzelfsprekend, maar de meeste mensen trekken de deur gewoon achter zich dicht. Foei. Hoeveel meer tijd kost het om je even om te draaien, de sleutel in het slot te steken en het slot de deur te laten blokkeren? En het geeft zoveel meer rust!

Tip 2: Plaats goed hang- en sluitwerk in stevige kozijnen
Door de deur goed te laten aansluiten in het kozijn wordt de kans kleiner dat er een stuk hard plastic (pinpas of bonuskaart), koevoet of schroevendraaier tussen de deur of het kozijn en de deur past.

Tip 3: Plaats een beveiligingsstrip
De deur gaat niet open als inbrekers flippen (de deur open proberen te maken met een pasje).

Tip 4: zorg dat je huis uitstraalt dat er iemand thuis is
Zorg dat iemand je post bijhoudt (zodat er niet een hele bult post zichtbaar is) en zorg voor een timer op je lampen. Eéntje die niet elke dag op dezelfde tijd je lampen aan- en uitzet, maar ééntje die je gevarieerd kunt instellen. Boeven zijn ook niet achterlijk.

Tip 5: Leg geen dure spullen in het zicht
Dit is te verleidelijk.

Tip 6: zorg voor goede verlichting om het huis
Als het donker is gaan inbrekers er vanuit dat er niemand thuis is en dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

Tip 7: Sluit alle ramen als je het huis verlaat.
Inbrekers weten zich vaak nog door de kleinste raampjes te wurmen.

Tip 8: Maak afspraken met de buren
Wanneer je buren weten dat je weg bent, dan weten ze dat het niet klopt als er iemand in je huis rondloopt.

Tip 9: laat kliko’s en ladders uit het zicht
Die kunnen namelijk helpen bij de inbraak.

Tip 10: Laat geen sleutels in deuren of ramen zitten
De boef hoeft dat alleen maar een raampje in te tikken om de deur van het slot te kunnen draaien. Of erger nog: hij neemt de sleutel mee en laat hem bijmaken zodat hij altijd ongestoord je huis kan binnendringen.


Beeld: bron en Christiaan Bos