De leukste films die nu in de bioscoop draaien

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Halloween, dat is tegenwoordig ook een goede Nederlandse traditie, dus je zou verwachten dat horror het woord zou zijn deze week, maar dat valt reuze mee. Maar een angstfilmpje, nota bene over een bordspel. Niet eens een bloed huilende pop op zolder, of iets van dien aard. Wel Vlaams succes in Hollywood, een samengeperst tweeluik, een geweldige muziekdocu en zuid-Amerikaanse films. Genoeg te beleven. Maartje van A Twist Of Lime zette weer de leukste films op een rij die afgelopen week hun premiere maakten!

The Drop
De Belgische regisseur Michaël R. Roskam werd ooit in het café uitgelachen door zijn vrienden, omdat hij al eeuwen bezig was met zijn ‘zogenaamde’ filmdebuut. Dit hoorde ik via via in een café, dus dat is zonder meer de keiharde waarheid. In 2011 kwam dan eindelijk de film uit: Rundskop. Wat een geweldige film was dat zeg. Rauw en bruut en een indrukwekkende Matthias Schoenaerts, die meteen doorbrak. Ook Roskam werd de hemel in geprezen en kreeg zelfs een Oscarnominatie. Yes, een succesverhaal om van te smullen. Hollywood opende ook de deuren voor Roskam en zo is er nu The Drop, zijn Amerikaanse debuut. En wat doe je als je een Hollywoodacteur kan casten voor je film? Dan vraag je Tom Hardy, dat is duidelijk. Hij stal onze harten al op de set van de film, spelend met een schattige puppy. En James Gandolfini. En, omdat Michaël een goeie knul is, zijn ouwe mattie Matthias. Hardy speelt een barman die geld weg sluist voor wat criminelen in Brooklyn. De eerdergenoemde puppy maakt dat hij uit zijn eenzame wereldje uit durft te komen en dichterbij het hart van zijn buurvrouw (Noomi Rapace) komt. Probleem is haar opgefokte vriendje in de vorm van Schoenaets.



20.000 Days On Earth
Geweldige documentaire over Nick Cave. We zien hem achter zijn bureau terwijl hij schrijft, in de studio met zijn muzikanten en vooral veel achter het stuur met opmerkelijke lifters.



The Disappearance Of Eleanor Rigby: Him & Her
Belangrijk te weten is dat dit twee films zijn en het geheel daarom drie uur duurt (191 minuten). En het is een liefdesverhaal over Conor (James McAvoy) en Eleanor (Jessica Chastain) die ooit rammend verliefd waren en gingen trouwen. Totdat ze dat niet meer waren en in de nasleep elkaar proberen te begrijpen. Waar ging het mis? Wat ging er mis? Een he said, she said. De film begint Him en daarna volgen we anderhalf uur Her. Ook William Hurt, Viola Davis en Isabelle Huppert hebben rollen in het drama. Regisseur Ned Bendson liet zich voor de film inspireren door het nummer Eleonor Rigby van The Beatles. Hij was met name geïntrigeerd door de tekst 'All the lonely people, where do they all come from'. Later noemde hij zijn hoofdpersoon naar het nummer.



Song From The Forest
Bijzonder verhaal over de Amerikaan Louis Sarno. Hij hoorde als jongeman een liedje op de radio dat hem aangreep. Waar de meesten van ons denken 'o hee, leuk nummer!' pakte Sarno het vliegtuig naar Centraal-Afrika. Hij kwam in contact met een primitieve stam en sloot zich aan. Jaren later wordt hij gedwongen terug te keren naar Amerika, omdat zijn zoontje doodziek is. Als hij oud genoeg is, wordt het tijd om terug te keren.



Wild Tales
En weer geen horror. Een komedie, een Argentijns-Spaanse coproductie nog wel, mét de stempel van Pedro Almodóvar. Het onderwerp van de film is heerlijk en zeker voor een komedie: controle verliezen en wraak nemen. Wat brengt mensen tot het absolute kookpunt en wat gebeurt er dan? De film vertelt zes korte verhalen over mensen die dat punt bereiken. Laten we vooral niet vergeten dat het land van vlees en Máxima vooral ook veel temperament heeft, dus laat dat vliegend servies maar komen.



A Wolf At The Door
Braziliaans drama over een vrouw wiens dochtertje wordt ontvoerd. Haar man heeft een affaire en al tijdens het eerste verhoor blijkt daar een verband met de verdwijning te kunnen bestaan. Zijn minnares ontkent elke betrokkenheid en wijst juist haar minnaar aan als kwade geest.



Ouija
En dan eindelijk dat akelige bordspel. Met die lettertjes en dat je dan in een groepje een geest moet oproepen die dan een kopje beweegt en via het bord tot ons spreekt. Geliefd omdat het eigenlijk een persoonlijkheidstest is. Wie zit er te zieken? Wie gelooft dat er een geest is? Wie is te nuchter voor dit alles? In de horrorfilm Ouija zijn het twee vriendinnen die het spelletje spelen. Als later een van hen sterft, blijkt er een verband te bestaan met het bord.