Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Plastic tassen worden eindelijk helemaal geband - in Californië

Om vervuiling tegen te gaan heeft de staat Californië in de VS nu een nieuwe wet ingevoerd: plastic tassen mogen niet meer meegegeven worden door supermarkten en groenteboeren. De fabrikanten van plastic zakken hebben meteen aangegeven een referendum aan te vragen, want zij worden heel hard getroffen door de wet.

Behalve dat plastic zakken uitgeven verboden wordt is het vanaf nu ook verplicht om als supermarkt 10 cent te vragen voor papieren zakken. De wet is een grote overwinning voor milieu-activisten, die al jaren hun best doen om de plastic zakken te laten verdwijnen. Overigens is Californië niet de eerste staat die de zakken verbiedt, Los Angeles en San Francisco hebben ook al maatregelen genomen.

Maar waarom zoveel ophef over een paar plastic zakken? Omdat het niet gaat om een paar zakjes, maar over tonnen verspilling per jaar. Plastic zakken vormen een dreiging voor het milieu omdat ze samen met andere soorten plastics eilanden vormen, midden op de oceaan. Deze eilanden worden ook wel de 'plastic soep' genoemd. Dieren raken verstrikt in het plastic en sterven, of ze eten het op en worden ziek. Recent werd ook ontdekt dat het plastic in zoet water veel dieren doodt. Het kan dus zeker geen kwaad om het gebruik van plastic zakken te verminderen.

In Nederland is er nu ook een wet tegen plastic zakken: winkeliers moeten minimaal 10 cent vragen voor ze de gekochte spullen mee mogen geven in een zak. Lang niet alle winkels houden zich hier aan, maar het is al een stap in de goede richting.

Bron, bron, bron