10 tekenen dat je een quarterlife crisis hebt

Vrije tijd door Mariëlle

Waar is die tijdmachine die ons gezicht jaren terug in de tijd trekt, terwijl we in het heden kunnen blijven? Elk rimpeltje helpt je herinneren aan je leeftijd. Klaar met studeren, hard aan het werk, en toch heb je het gevoel dat je middenin een persoonlijke crisis zit. En er zijn nog zoveel redenen waaraan je merkt dat je een quarterlife crisis hebt.


1. Je moet nu je geen student meer bent ineens voor van alles en nog wat betalen. Vooral dingen waar je het bestaan niet eens van wist. Alsof je het zo uit je mouw kunt schudden?! Dacht je eindelijk van je zuurverdiende geld te kunnen genieten, krijg je dit!


2. Maar het lukt je wel om alle rekeningen te betalen. Hoe, weet je ook niet precies, het scheelt dat je goed bent in puzzelen, maar rood staan lijkt toch echt verleden tijd. Dat had je een paar jaar geleden niet durven dromen.

3. Trouwen is voor grote mensen. Het is zo'n ver van je bed show - totdat je vrienden gaan trouwen. Of je de ceremoniemeester wil zijn? Hoe-moet-dat?


4. Kinderen vind je niet leuk zolang zij ook niet leuk zijn. En ze zijn alleen maar leuk zijn als ze heel ver uit je buurt blijven en vooral niet van jou zijn. Toch? Tenzij je schoonzusje en je zwager zojuist de aller mooiste baby van de hele wereld hebben gemaakt, maar dat is dan ook de enige onder de 20 die jouw zone mag betreden. Maar dan beginnen je vrienden ineens over hun voortplantingsplannen. En hoe je daar dan zelf in staat. Euh... serieus, nu? Dat kan over twintig jaar toch ook nog?


5. Je kijkt tv en ineens denk je: "Joh, die is oud geworden". Maar dat betekent gewoon dat jij al die jaren dat de persoon in kwestie ouder is geworden, zelf óók ouder bent geworden. Ai. Laat iedereen in je omgeving maar lekker jong blijven, want zo lang jij mensen niet ziet veranderen, verander je zelf ook niet.


6. Je betrapt jezelf er ineens op dat je tegen dat enkele kind wat je comfortzone mag betreden zegt: "Wat ben je groot geworden". In het openbaar! Niet omdat je niks beters te zeggen hebt, maar gewoon omdat het ook echt zo is. En nu snap je al je tantes en oud-tantes ineens. Shit.

7. Je woont ineens samen, hebt twee katten die je netjes elke dag eten, drinken en liefde geeft en je hebt planten die blijven leven! Driewerf hoera voor jou!


8. Je overweegt botox. Maar je denkt dat dat voor later is. Totdat je je bedenkt dat later ook gewoon nu kan zijn. Want later is ineens wel heel rap naar je toe gerend.


10. Je gaat structureel om 10:30 uur naar bed, omdat jij met je verstandige hersentjes ook wel weet dat je anders de volgende dag minder goed functioneert.

Beeld: bron, bron, bron, bron, bron