Fuck you too granny!

Columns door Janneke
Om wat centen bij te verdienen werk ik bij de Albert Heijn. Na vijf jaar ervaring heb ik inmiddels een redelijke band met klanten opgebouwd. En Oma (al dan wel niet de mijne) is mijn favoriet. Althans, dat dacht ik?

Oma - haar werkelijke naam weet ik niet - komt elke zaterdagochtend in haar turbotreintje a.k.a. scootmobiel de supermarkt binnenrijden. Mijn eerste ontmoeting met haar weet ik nog goed. Met haar roodgetekende wenkbrauwen (vast het verkeerde potloodje gebruikt), niet matchende outfitje en haar vriendelijke lach stond ze bij mij aan de informatiebalie.

"Dag mijn kind, een velletje postzegels alsjeblieft."
"Dat wordt dan ? 4,60, mevrouw."
"Haal jij de muntjes er maar uit. Ik kan het allemaal niet meer zo goed zien."
"Kijkt u eens, ? 4,60 heb ik gepakt."
"Och, ik vertrouw je hoor lieffie. Na je werk lekker leuke dingen doen hè meissie!"
"Ga ik doen mevrouw. Tot ziens."
"Dag daaaaag!"

En Oma verliet de winkel? Nu moet ik eerlijk bekennen: ik heb altijd al een zwak gehad voor opa's en oma's. Ze zijn zo schattig. En rimpelig. En oud. Beter kan ik het niet omschrijven. Oma was in ieder geval hét perfecte voorbeeld, tot op een dag?

Razend druk was het in de supermarkt en ook Oma was weer aanwezig. Met boodschappen in haar mandje kwam ze aan bij de lange rijen die zich bij de kassa?s hadden gevormd. Oma zag mij en wuifde vriendelijk. "Joehoe, kun je even een kassa voor mij open doen?", riep ze. Ik moest lachen. Dit was tenslotte een grap, toch? Ik verzocht haar vriendelijk even te wachten.

Maar niet veel later zag ik haar hevig heen en weer rijden. 'Of ze even voor mocht, want ze was al wat ouder,' zo vroeg ze andere klanten. Ik besloot naar Oma toe te gaan, gaf haar een dikke knuffel en vertelde dat ze toch echt even op haar beurt moest wachten. Maar dat schoot blijkbaar in het verkeerde keelgat...

Ze haalde haar rimpelige handje uit haar jas en liet vervolgens een dikke middelvinger zien. Haar voorheen vriendelijke ogen veranderden in een gemene heksenblik. "Belachelijk. Verleen eens wat service, rotkind!"

Gelijk was Oma niet zo schattig meer, maar een klein grijs krengetje. Mijn ?liefde? was spontaan voorbij. Ik draaide me stomverbaasd om en wist gelukkig nog net voor me te houden...

Fuck you too granny!