Spoedcursus op kamers gaan

Vrije tijd door Mariëlle

Nu alle examens inmiddels zijn afgehandeld en iedereen weet waar hij of zij aan toe is, is er ook zekerheid om op kamerjacht te gaan. Spannend! Maar hoe doe je dat eigenlijk, op kamers gaan? Dit soort dingen vraag je natuurlijk niet aan je ouders, want dan hebben ze er helemaal geen vertrouwen meer in dat je het allemaal wel redt in je eentje (zo zijn ouders). Daarom zijn wij zo vrij geweest om een stappenplan in elkaar te flansen.

Richtlijnen voor je budget:

Je huur is ineens een flinke kostenpost die je aan je broek hebt hangen en die elke maand betaald moet worden. Get a job. Hoewel je denkt dat het onmogelijk is met je studie -moeilijk, moeilijk, moeilijk- en je sociale verplichtingen -zwaar leven- kan dat vaak beter dan je denkt. Probeer het gewoon eens, dan kun je er altijd nog mee stoppen. Of beter: zoek werk dat aansluit bij je studie. Dan ben je je docenten een stapje voor en hoef je ook minder tijd aan je studie te besteden.

En je moet natuurlijk ook nog eten. Volgens het Nibud zou een student moeten kunnen eten van ongeveer €5,00 per dag. En dat kan inderdaad. Wanneer je dit aan houdt, houd je nog €15,- over om van te stappen wanneer je een weekbudget instelt van €50,- per week, wat een best realistische richtlijn is om van rond te komen.

De Albert Heijn heeft genoeg goedkope recepten, waarbij ze je alsnog de duurdere producten proberen aan te smeren. Probeer zoveel mogelijk ingrediënten van het recept te vervangen door Euroshopper producten en je bespaart jezelf bakken met geld die je kunt omzetten in bier. Mocht je nou echt een stukje maand overhouden aan het einde van je loon, probeer dan spullen te verkopen aan je vrienden (zij hebben meer good will dan een onbekende) en als dat niet lukt kan het altijd nog via Marktplaats. Lukt dat allemaal niet, schrijf je dat in bij een uitzendbureau en hang een zielig verhaal op over dat je je huur niet kunt betalen (wat in feite ook zo is) en je hebt in no time een klus. En het voordeel van een uitzendbureau is dat ze meestal per week of per dag uitbetalen, waardoor je het geld vrijwel meteen op je bankrekening hebt staan en jij alsnog je reputatie als perfecte huurder kan hoog houden.


Get a room

Aan deze tips heb je niet zo heel veel als je maar geen kamer kunt vinden. Bekende sites om kamers te vinden zijn Kamernet, Kamertje, Studentenkamers, Kamers.nl, en natuurlijk kun je je ook inschrijven om anti-kraak te gaan wonen (een stuk goedkoper, maar ook een stuk meer onzekerheid, omdat je nooit zeker weet hoe lang je er mag wonen): FMT en Ad Hoc. Het nadeel van al die instellingen is dat je je overal moet inschrijven in ruil voor geld. En dat heb je niet in overload als je studeert. Verzamel daarom wat goede vrienden om je heen die in hetzelfde schuitje zitten. Ieder schrijft zich in bij een instelling, je deelt de inloggegevens (daarvoor moet je wel écht goed bevriend zijn) en de kosten, zodat je op alle beschikbare platforms kunt kijken of er al een kamer naar wens beschikbaar is. Maak er wel goede afspraken over, voordat iemand anders er met jouw kamer vandoor gaat als je via zijn account reageert.


Beeld: bron, bron