Tips tegen wallen

Gezicht door Vrouwen redactie

Rosella schrijft voor haar eigen blog Dieper in het Nu over dingen die letterlijk dieper gaan, of dat nu de geest, het lichaam of de liefde betreft - of alles daartussen. Ook schrijft ze elke maand een blog voor Vrouwen.nl.

Ik geloof er heilig in dat uiterlijke schoonheid van binnenuit begint. Stress, slaaptekort en ongezond eten zullen vroeg of laat hun tekens achterlaten. Hoe vervelend het ook is, vaak is dat in je gezicht terug te zien. Ik denk dat iedereen die nare kringen en zakjes onder de ogen wel kent; wallen! Als dertiger zijnde weten wallen mij steeds vaker te vinden. Maar ik zal de strijd nooit laten ‘verzakken’! Graag deel ik mijn beste tips om wallen op een natuurlijke wijze te verminderen.

1. Niet huilen
Toegegeven, dit is niet de makkelijkste of meest realistische tip, maar van huilen krijg je nu eenmaal dikke ogen. Ten opzichte van mijn tiener- en twintiger jaren is mijn liefdesleven nu veel stabieler (lees: saai haha). Dat zorgt ervoor dat mijn tranen niet onnodig worden verspild aan foute vriendjes. Waar ik dan wel moeite mee heb? Ik ben een ‘sucker’ voor (romantische) dramafilms. Titanic, The Notebook, The Green Mile, dit zijn allemaal films waarbij ik het niet droog houd. Als ik weet dat ik de daarop volgende dag een belangrijke afspraak heb, zorg ik dat ik die avond daarvoor geen tranentrekkende films kijk. Maar goed, als je nu eenmaal echt moet huilen om iets, laat het dan gewoon gaan. Soms is dat gewoon lekker en dan heb je wellicht iets aan de volgende ‘day after’ tips...

2. Komkommer
Je ziet vaak bij allerlei beautybehandelingen dat er schijfjes komkommer op de ogen worden gelegd. Niet voor niks, want komkommer bevat veel water en dit zorgt voor de hydratatie (vochtbalans). Wallen ontstaan door vochtophoping. Het is dus van belang om de vochthuishouding op peil te houden. Niet alle komkommers bevatten evenveel water, daarom werkt het niet altijd even goed en verfrissend.

3. Kamille theezakjes
Vochtige zakjes kamillethee op de ogen kan ik ook zeker aanraden om wallen te verminderen. Vaak is 10 minuten al voldoende om effect te zien. Het vocht zorgt voor de hydratatie en kamille werkt verzachtend. Een andere theesoort zou ook kunnen werken, maar dan wel de meest natuurlijke variant zoals bijvoorbeeld groene thee. Aan sommige theesoorten wordt aroma en suiker toegevoegd. Aangezien de huid rond de ogen erg teer is, kun je maar beter zo voorzichtig mogelijk zijn met toegevoegde stoffen.

4. IJsblokjes
Naast vocht doet kou het ook goed tegen wallen. Leg twee ijsblokjes in een schoon washandje op de ogen. Je kunt ook heel goed huishoudfolie gebruiken, maar bescherm je huid wel tegen irritatie en bevriezing. De kou zorgt ervoor dat de bloedvaten in je huid zich samentrekken waardoor het vocht sneller wordt afgevoerd.

5. Gezonde levensstijl
Sommige wallen worden veroorzaakt door erfelijkheid, daar kun je dus niks aan doen. Bij de meeste mensen heeft het eerder te maken met vermoeidheid of verkeerd eten. Een gezonde levensstijl is het beste middel om wallen te voorkomen. Zorg voor een goede vochthuishouding door voldoende water te drinken en mineraalrijk voedsel te eten. Het mineraal kalium trekt het vocht de cellen binnen. Veel groenten en fruit zitten boordevol kalium, maar ook peulvruchten, aardappelen en zuivelproducten. Ga daarbij op tijd naar bed en geef je ogen minstens een kwartier rust voor het slapen gaan. Als ik tot 's avonds laat nog achter mijn laptop zit, merk ik dat mijn ogen de volgende dag veel vermoeider zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de blootstelling aan een lichtgevend scherm de melatonine aanmaak met ongeveer 22 procent doet afnemen. Melatonine is een hormoon dat zorgt voor het waak-slaapritme. Voor een goede nachtrust is de aanmaak van melatonine van cruciaal belang!

Een laatste aantal interessante Weetjes over Wallen:
- Wist je dat er in de modellenwereld regelmatig gebruik wordt gemaakt van aambeienzalf om wallen te verhelpen?
- Wist je dat de spiertjes rond je ogen slapen worden naarmate je ouder wordt en hierdoor de kans op wallen groter wordt?
- Wist je dat het niet goed verwijderen van je (oog)make-up ook voor wallen kan zorgen?
- Wist je dat er vibrerende oogpads bestaan die wallen en donkere kringen zouden tegengaan?


Foto's via: Bron,bron,bron,bron,bron