7 Dingen die je nog niet wist over ongesteldheid

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Het is zó übervrouwelijk en zó iets wat we niet willen. De menstruatie wordt nog steeds een beetje doodgezwegen, ook al leven we in 2014. De dag dat we van de daken schreeuwen dat we ongesteld zijn zal waarschijnlijk nooit aanbreken. Tenzij je bang bent dat je zwanger bent, en dit absoluut niet wil. Dan zou het nog wel eens kunnen gebeuren dat iedereen mag weten dat je ongesteld geworden bent. Maar dat terzijde. Omdat er niet veel wordt gepraat over deze vrouwelijke eigenschap, zou het wel eens zo kunnen zijn dat je nog niet alle ins and outs over dit fenomeen weet.

Wist je bijvoorbeeld dat...

1. May Ling Su uit San Francisco menstruatie als kunst ziet? Zij beschildert zichzelf elke maand met het bloed uit haar baarmoeder. Apart, maar zij ziet het als iets moois om jezelf mee te decoreren en te laten zien dat je vruchtbaar bent.


2. Je per menstruatieperiode gemiddeld 65 ml bloed verliest? Dat staat ongeveer gelijk aan een klein kopje koffie. Dus ook al heb je het gevoel dat je liters bloed verliest, dat valt eigenlijk wel mee!


3. Je een specifieke geur uitstoot? Hoe vies het ook klinkt, ongesteld zijn kan voordelig uitpakken: wanneer je ongesteld bent schijn je een bepaalde geur uit te stoten (die je niet bewust ruikt) maar die onbewust (!) wordt opgemerkt door het andere geslacht. Hierdoor vinden mannen ongestelde vrouwen extra aantrekkelijk. Iets met oer-instinct. Doe er je voordeel mee en versier je lover to be wanneer je ongesteld bent. Is het ook een stuk makkelijker om op je eerste date geen seks te hebben.

4. Ongesteldheid aanstekelijk is? Wanneer je in huis woont met meerdere vrouwen, zal de ongesteldheid van de verschillende vrouwen zich op elkaar aanpassen. Dat heeft ook weer alles te maken met de geur die je bij je draagt tijdens je periode. Raar maar waar. Als je weet hoe dit precies werkt, laat dit dan please in een reactie achter, want wij zijn er erg nieuwsgierig naar!



5. Je je tampon op tijd (ongeveer om de twee uur) moet verversen, ook al ben je op het moment van de cyclus dat doorlekrisico's zijn uitgesloten? Doe je dit niet, dan kunnen er nare infecties ontstaan op plekken waar je ze écht niet wil hebben.

6. Disney in 1946 een korte film maakte over menstruatie met de indrukwekkende titel The Story of Menstruation? Hierin wordt precies, op een kindvriendelijke manier uitgelegd wat menstruatie precies inhoudt en hoe het werkt.


7. In sommige landen vrouwen volledige worden buitengesloten als ze ongesteld zijn? In Nederland kun je best het woord 'menstruatie' laten vallen. Daar zijn we helemaal niet preuts in. Maar er zijn ook landen waar je jezelf niet eens mag vertonen als je ongesteld bent. In sommige primitievere landen worden alle ongestelde vrouwen in een speciaal ongesteldheidshutje gestopt en mogen ze de hele periode niet bij hun stam zijn. Dat hutje staat vaak ook nog eens op gepaste afstand van de andere slaapplekken.


Bron, bron, bron, bron