Wow: Gigantische begraafplaats

Reizen door Vrouwen redactie

Als je er van bovenaf op neerkijkt lijkt het een stad, als je er doorheen loopt (of fietst, want zo groot is het) lijkt het een stad. En dat is ook niet zo gek, want de hele wijde omgeving is volgebouwd met huisjes. Zo lijkt het. De leegte en de grimmige, kille sfeer geven eigenlijk al bloot dat er niemand woont. Hoewel…

Het in Irak gelegen Wadi us-Salaam (Vallei van de Vrede) is geen stad, maar een begraafplaats. Deze begraafplaats is zo groot als een stad en met miljoenen levenloze inwoners één van de grootste begraafplaatsen van de wereld is. Op dit enorme grondgebied staan geen rijen aan grafstenen zoals wij dat in Nederland kennen. Graftombes zo groot als een huis zijn geen uitzondering. De begraafplaats wordt al 1400 jaar gebruikt en elk jaar worden er nog zo’n half miljoen lichamen aan toegevoegd. Dat zal een gezellige boel zijn.

Vanuit de lucht lijkt het net een stad, inclusief stadsmuren. Dat beeld wordt nog even extra versterkt door het middelpunt dat net een kerk lijkt. Vanuit de lucht dan.


Van dichtbij is dit duidelijk een herdenkingssteen.


De begraafplaats is zo groot, dat veel bezoekers een fiets gebruiken om bij hun bestemming te komen, omdat het met de benenwagen echt te ver is.


Vaak wordt er op traditionele wijze, volgens oude rituelen, afscheid genomen van de overledenen.


Source