Kunstbeen in de trein laten liggen

Vrije tijd door Vrouwen redactie

We've all been there: Je stapt gehaast uit de trein en racet naar je fiets, waar je ineens bedenkt dat je een tas mist. Oeps, in de trein laten liggen! Of het nu gaat om een tas met een dure camera of met alleen vieze was; mensen laten de gekste dingen liggen in de trein. Daar wilde de NS iets mee doen.

Van 12 tot en met 14 december kun je daarom op het station van Amsterdam een kijkje nemen bij het Lost & Found Project, wat zich bevindt op spoor 2. Dit is een project van de Nederlandse Spoorwegen waarbij ze opmerkelijk gevonden voorwerpen met een bijzonder verhaal laten zien. In deze expositie zie je onder andere een kunstbeen, een eerste communiejurkje uit de jaren 50 en een koffer met 100 nepgouden ringen. Allemaal voorwerpen die je niet zomaar vergeet, zou je zeggen.

Jaarlijks vindt de NS zo’n 80.000 gevonden voorwerpen in treinen en op stations. Om te voorkomen dat ze op de vuilnisbelt terechtkomen doet de NS nuttige dingen met hun gevonden voorwerpen (als ze niet binnen een paar maanden worden opgehaald). Naast de expositie kun je deze dagen namelijk ook bewerkte gevonden voorwerpen kopen. De voorwerpen zijn bewerkt door stylisten en ontwerpers. Zo kun je er bijvoorbeeld terecht voor een boekenplank, gemaakt van een skateboard.

En o ja, het enorme blauwe konijn wat je hieronder ziet is gemaakt van 25 kilo gevonden jassen, tassen, broeken, sportkleding en handdoeken!