Getest: Nikon systeemcamera

Reizen door Vrouwen redactie

Foto's maken als een pro, dat wil iedereen wel. Het begin is een goede camera. Maar waar begin je als je nog geen professionele fotograaf bent? Vrouwen.nl’s Claartje maakt altijd vooral foto’s met haar telefoon, maar ging voor jullie de test aan: ze probeerde de Nikon 1 J3.

“Dit apparaat is geen spiegelreflexcamera (gelukkig maar, want van dat woord wordt ik meteen onzeker over mijn fotografie skills) maar een systeemcamera. Overigens zitten er wel veel opties op die doorgaans alleen een spiegelreflexcamera biedt: je kunt bijvoorbeeld de sluitertijd en het diafragma zelf instellen als je dat wilt, maar je kunt ook lekker gebruik maken van de standaardinstellingen. Kijk hier voor meer info over de camera.

Deze Nikon camera legt kleuren heel helder vast (zie hierboven), wat prettig is als je er veel eten mee fotografeert - wat ik voornamelijk doe. Daarnaast bevat hij verschillende slimme opties. Heel handig, bijvoorbeeld op wintersport, is het bewegingssnapshot; hiermee klik je op een moment dat er iets heel snel gebeurt: bijvoorbeeld als je vriendin een jump maakt met haar snowboard. Van dat moment maakt de camera een soort filmpje dat hij langzaam afspeelt, zodat jij het perfecte moment kunt uitkiezen en dat kunt gebruiken als foto.


Een paar andere functies die ik leuk vind zijn de optie voor selectieve kleur, waarbij je één kleur uitlicht en de rest zwart-wit wordt. De ‘zacht’ optie geeft je foto een soort blur (zie de foto hieronder), waardoor het bijna lijkt of er een Instagramfilter overheen zit. Overigens kun je de foto’s prettig terugkijken op het grote weergavescherm, zelfs als de zon erop schijnt.


Een van mijn favorieten, zeker voor op vakantie, is de panoramafunctie. Je hoeft alleen maar op de opnameknop te drukken en je camera over een horizontale lijn te ‘slepen’ van de ene kant naar de andere. Het resultaat is bijzonder profi, als je het mij vraagt.


Voor de pro’s; de lens (oftewel het zoomobjectief) op de Nikon 1 J3 is te verwisselen, ik gebruikte een 10-30 mm exemplaar, een soort middenmaat. Er bestaan ook lenzen voor deze camera die beter geschikt zijn voor fotografie van dichtbij, of juist voor overzichtsfoto’s van veraf."


Deze Nikon 1 J3 kost €649,-