8 Redenen om te reizen

Reizen door Vrouwen redactie

Ben jij ook zo'n reislustig type? Zo een die het liefst naar de andere kant van de wereld gaat, minimaal tien uur vliegen, om vervolgens minimaal een maand op je bestemming te verblijven en zoveel mogelijk te zien? We reizen wat af, zeker de jongeren onder ons! Heb je een excuus nodig? Hier zijn negen redenen waarom je op reis moet.



1. Bij jongeren gieren de hormonen door het lichaam. Ze hebben energie voor tien zoeken het avontuur op - en waar is nu meer avontuur dan aan de andere kant van de wereld? Jongeren (en volwassenen trouwens net zo goed) wagen vol bravoure de sprong in het diepe. Zo'n adrenalinekick geeft immers een gevoel van vrijheid. En daarna een gevoel van rust en voldoening.

2. In het buitenland sta je er helemaal alleen voor. Als je tegen problemen aanloopt moet je dit echt helemaal zelf oplossen en meestal ook nog met handen en voeten. Je reiservaring wordt zodoende aangevuld met een flink pakketje levenservaring.


3. Je hebt het niet eens altijd door, maar je bent opgevoed met de Nederlandse normen en waarden die je je hele leven al met je meedraagt. Je weet niet beter. Tijd om die te doorbreken. Een cultureel andere omgeving. Daar zakken je oogkleppen van af. Hierdoor zal je tot andere inzichten komen. Je standaard beschermde Nederlandse leventje krijgt een meerwaarde.

4. Nederland is een multiculturele samenleving. Wie gereisd heeft en in een andere cultuur heeft geleefd, kan meer begrip opbrengen voor culturen die anders zijn dan de onze. Daardoor ben je toleranter. Dan snap je dat de meeste allochtonen in Nederland vaak echt hun best doen om zich aan te passen, maar dat dat voor hen net zo lastig is als dat het voor jou was in het buitenland.

5. Als verrimpeld oud omaatje zal je terugkijken op een mooie ervaring. Hoe de reis ook uitpakt, je zult altijd trots zijn op het feit dat je de uitdaging bent aangegaan. Houd in je hoofd: later heb je vaker spijt van de dingen die je niet gedaan hebt dan van de dingen die je wel gedaan hebt.

6. Eén van de belangrijkste redenen om te reizen: de buitenlandse keuken. Gerechten uit andere keukens zijn écht anders dan de wereldgerechten uit het vertrouwde pakje van Knorr zoals wij ze kennen. Als je in China bij de ober Babi Pangang bestelt, weet de beste man écht niet waar je het over hebt.

7. Party party party! Zeker als jongere is het leuk om op je bestemming het nachtleven te verkennen. En in het buitenland is het net een tikkie anders dan thuis. Denk aan de Indiase feesten met kleurenpoeder die we he-le-maal te gek vinden. Ja, we weten dat dat tegenwoordig ook in Nederland kan. Maar in het land van herkomst is geeft het toch een authentieker gevoel. Of wat dacht je van een Bounty eiland waar je kunt dansen tussen de palmbomen tot de zon opkomt?

8. Op reis heb je alle tijd om na te denken over je toekomst. Waar sta je nu in je leven? Je staat zo buiten je hedendaagse patroon dat je op geweldige ideeën en met briljante inzichten komt waar je in je vastgeroeste routine nooit op gekomen was. Mensen die een eigen bedrijf beginnen of het roer omgooien komen niet voor niets vaak op die ideeën als ze op reis zijn...

Bron, bron, bron, bron