Maken light producten je dik?

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Wie op zijn gewicht let ziet soms door de bomen het bos niet meer. Neem light producten. Zijn die nou goed voor je, of juist niet?

Voor
In principe zijn light producten bedacht om een variant te maken op een bestaand product, maar dan met minder calorieën. En een inname van minder calorieën betekent dat je gewicht verliest. Een product mag ‘light’ genoemd worden en die term op de verpakking zetten als er 30% minder kilocalorieën, vet of suikers in zit dan het origineel bevat. Overigens zegt de term light verder niets over het gehalte aan gezonde voedingstoffen: als het gewone product weinig gezonde voedingstoffen bevat, zoals een zak chips, zal de light variant net zo weinig gezonde voedingsstoffen bevatten.

Tegen
Wanneer een product minder vetten of suikers mag bevatten, moeten die vervangen worden door andere stoffen. Hoe gezond een light product is, hangt af van de stoffen die toegevoegd zijn in plaats van die suikers en/of vetten. Het kan namelijk heel goed dat bij een koek die eerst vooral veel vet bevatte het vetgehalte 30% omlaag wordt gebracht, maar om de koek nog een lekkere smaak te geven wordt vervolgens het suikergehalte met 30% verhoogd. Dan mag je het een light koek noemen - met 30% minder vet! - maar door de overdaad aan suiker die erin zit is het alsnog alles behalve gezond te noemen.

Een andere optie om suikers en/of vetten te verminderen in een product is door kunstmatige stoffen toe te voegen, zoals zoetstoffen. Zoetstoffen vind je onder andere veel in frisdranken. De meningen zijn hierover verdeeld: van aspartaam wordt beweerd dat het kankerverwekkend zou zijn. Stevia is een plantaardige zoetstof die lang verboden was in Nederland, maar sinds kort weer ‘mag’. Andere veel voorkomende zoetstoffen zijn onder andere: Sorbitol, saccharine en acesulfaam-K. Deze staan als E-nummers op de verpakking. Overigens zijn alle zoetstoffen in producten die je in de supermarkt vindt goedgekeurd door de Europese Commissie voor voedselveiligheid; de enige manier om een E-nummer te krijgen. Ze zijn dus in principe veilig.

De conclusie
Als je alleen let op het aantal calorieën zijn light producten geen verkeerde keuze in vergelijking met het normale product. Kijk wel altijd goed op de verpakking: een pak light koekjes bevat misschien 30% minder vet maar wel extra veel suiker, dus in totaal niet eens zo gek veel minder calorieën. Je kunt dus makkelijk dik worden van light producten wanneer je denkt dat je daar veel meer van kunt eten dan van de gewone variant.

Als het je gaat om het binnenkrijgen van gezonde voedingstoffen zijn light producten niet de beste keuze, aangezien er voedingsstoffen vervangen zijn door andere (kunstmatige) stoffen. Je kunt beter minder eten van producten die wél rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen, dan veel light producten met minder calorieën maar die ook weinig gezonde voedingsstoffen bevatten.


Bron, bron.
Afbeeldingen: bron, bron,