Istanbul Anekdotes

Reizen door Vrouwen redactie

Nu Yolanthe en Wes hun eigen stek hebben in Istanbul is het de hoogste tijd om een boekje open te doen over deze stad. Stagiaire Mariëlle heeft hier bijna 5 maanden gewoond voor haar studie en kan daarom meepraten over de vele voor- en nadelen van deze stad. Laten we maar beginnen met de nadelen, dan kan het alleen maar leuker worden.

istanbul istanbul

Mariëlle: "Zit je in deze opkomende wereldstad? Schrik niet als er opeens geen water uit de kraan komt. Standaard zaten we gemiddeld één keer per maand zonder water en één keer per maand zonder stroom. Het internet liet het wat vaker afweten.

Tip 1: Ga op zoek naar een plek waar het water wél stroomt, pak daar een toiletje en vooral niet in je eigen onderkomen. Tijdens onze eerste watersnoodramp hebben we onze toiletpot overladen met waspoeder. Je kunt wel raden waar dat voor nodig was.

tekst over foto istanbul
Tip 2: In het centrum zit ongeveer op elke hoek van de straat een Starbucks. Als we te kampen hadden met een stroomstoring zochten we deze koffietentjes op om aan onze studie te kunnen werken. Wat je in Nederland in euro’s betaalt voor een koffie, betaal je daar in lira’s. Een goed excuus op te nippen aan een caramel macchiato.



De Marktjes mag je ook zeker niet overslaan. De bekendste is natuurlijk de Grand Bazaar. Maar er zijn veel meer marktjes te vinden in deze immense stad. Hier kun je alles, maar dan ook alles kopen. Van een broodje kebab tot het nieuwste model Ray-Ban zonnebril. Helaas doe je met deze zonnebrillen niet langer dan 3 dagen, want dan zijn ze al kapot. Als je er echt mee wil shinen kun je beter eentje van een goede kwaliteit kopen. Daar kun je jaren mee rondlopen. En het verschil is duidelijk zichtbaar.

Istanbul Istanbul

Istanbullies (de bewoners van Istanbul) zijn trots op de stad waar ze wonen en willen je daarom met alle liefde de weg wijzen en vertellen over de hotspots. Maak hier gebruik van. Hierdoor krijg je informatie uit de eerste hand en ben je geen hele bakken met geld kwijt aan halfbakken verhalen.

Maar het is wel belangrijk om een beetje te kunnen inschatten wie je tegenover je hebt, waar wij niet altijd goed in waren. Eén keer hadden we minder geluk. Mijn huisgenootje/studiegenootje/vriendin en ik zochten een hammam om ons lekker te laten verwennen. We vroegen de weg aan een local die ons naar steeds smallere, steeds meer afgelegen steegjes leidde. We kwamen aan bij een trap en mijn vriendin durfde niet verder te lopen. Toch besloten we de trap af te lopen en om het hoekje te kijken of er een hammam was. De ‘vriendelijke’ meneer stond bij een krot in een vreemde houding tussen de bosjes. Dit was niet pluis!

We sprintten met meerdere treden tegelijk de trap op, verschillende steegjes door totdat we ons konden vermengen in de mensenmassa. Ik keek over mijn schouder en zag dat de man ons achterna was gerend. In de eerste de beste kroeg zijn we naar binnen geglipt en uiteindelijk passeerde de man ons, zonder ons te zien. Maar verder kun je je gerust de weg laten wijzen door de bevolking. En zeg nou zelf, zulke dingen maken het toch alleen maar spannend?

hamam hamam


Eindelijk hadden we een hammam gevonden. Denk je daar voor je ontspanning naar toe te gaan, wordt je opgewacht door een dikke moeke slechts gekleed in een panterslip die met haar handen in haar zij met een matte dwingende stem roept: ‘Everything out’! Als je daar dan in je zielige nakie staat, pakt ze je lichaam hardhandig aan met een scrubhandschoen. Alsof je gemarteld wordt, hier ga je toch niet voor je plezier naar toe? En het stinkt ook nog eens! Maar als de eerste buitenlucht je huid streelt, weet je waarom je jezelf in het diepe hebt gegooid. Je voelt je als herboren en zit weer lekker in je nieuwe velletje.

Dit verhaal wordt volgende week vervolgd met de voordelen van Istanbul. Nog leuker."


Afbeeldingen: Mariëlle Vermeer, noctropolitan.deviantart.com, Cemberlitas hamami