4 x Waarom roomboter beter is dan margarine

Eten door Sabine

Een boerenboterham royaal besmeren met roomboter is iets waar menig vrouw jaren geleden niets van moest weten. Margarine zou beter voor ons zijn en daarom sloegen we massaal aan het margarine smeren. Inmiddels weten we dat roomboter toch niet zo slecht is als de gezondheidsgoeroes destijds beweerden, maar waarom is dat eigenlijk zo?

Natuurlijk product
Roomboter is een product dat vrijwel niet wordt bewerkt. Het wordt gemaakt van melkvet en vervolgens wordt het geklaard tot boter. Een vrij simpel proces, dus. Margarine daarentegen ondergaat een heel ander bewerkingsproces en in de fabriek wordt van alles aan deze ‘boter’ toegevoegd om het dezelfde structuur en kleur van roomboter te geven.

Soort vet
We weten allemaal wel dat een klein beetje vet goed voor ons is. Ingewikkeld wordt het pas wanneer transvetten, onverzadigde vetten en verzadigde vetten om de hoek komen kijken. In het kort: verzadigde vetten zijn slecht voor je, maar transvetten zijn nog slechter. Vroeger dacht men dat margarine alleen onverzadigde vetten bevat, maar later bleek dat in sommige margarines ook transvetten aanwezig waren. Roomboter is ook niet helemaal transvetvrij, maar hierin vind je het slechte vet in mindere mate.

Natuurlijke vitamines
In beide boters vind je vitamines, maar in roomboter zit van nature vitamine A, D, E en K. Deze vitamines zijn onder andere goed voor je botten, tanden en je calciumregulering. Margarine bevat ook vitamine D, maar dit wordt in de fabriek toegevoegd.

Voedingswaarde  
Wanneer het om de calorieën gaat, maakt het niet zoveel uit wat je eet. Jarenlang smeerde broodetend Nederland margarine op de bammetjes omdat het caloriearmer zou zijn, maar het gaat per snee om een verschil van slechts een paar calorieën. Roomboter zorgt er wel voor dat je eerder verzadigd bent, maar omdat je vaak maar een klein laagje boter gebruikt is dit verschil amper merkbaar. Toch helpen natuurlijk alle kleine beetjes.