Deze dingen kunnen je vreemde dromen bezorgen

Psyche & spiritualiteit door Sabine

Wanneer je badend in het zweet wakker wordt en je ietwat gedesoriënteerd bent, weet je het zeker: je had net een nare droom. Zo af en toe neemt je onderbewustzijn een loopje met je en droom je vreemd. Maar wist je dat dit ook je eigen schuld kan zijn? De volgende dingen kunnen je bijvoorbeeld nare dromen bezorgen.

Pittig eten
Het kan zo lekker zijn: even wat tabasco over je eten sprenkelen om het wat meer smaak te geven. Heel lekker voor even, maar ’s nachts kan het even wat minder prettig zijn. Pittig eten kan je namelijk nogal vreemde dromen bezorgen. Wanneer je in slaap valt, daalt normaal gesproken je lichaamstemperatuur, maar door pittig eten kan je temperatuur stijgen. Hierdoor kun je paniekerige dromen ervaren.

Snacken vlak voor het slapengaan
Zeker op een vrijdag- of zaterdagavond wordt in menig huishouden nog weleens een zak chips open getrokken. Erg lekker, zo’n snack voor het slapengaan, maar het kan er ook voor zorgen dat je metabolisme in de war raakt. Wanneer je slaapt, beleeft je metabolisme zijn piek in je slaap en daarnaast neemt je lichaamstemperatuur toe. Dit triggert je brein waardoor deze weer overuren kan maken in je slaap.

Melatonine innemen 
Melatonine is een pilletje dat weleens wordt ingenomen wanneer de persoon in kwestie lastig in slaap kan komen. De melatonine helpt je inderdaad om de slaap te vatten, maar het aantal REM-cyclussen dat je dan hebt neemt hierdoor toe. Volgens onderzoek van de University of Maryland kun je superlevendige dromen hebben naarmate je meer slaapcyclussen hebt.

Met de TV aan in slaap vallen
Lekker op de bank tv kijken en plotseling zware oogleden ervaren, het is velen weleens overkomen. Wanneer je met de tv aan in slaap valt, kan het zijn dat je vreemde dromen hebt. Je dromen kunnen namelijk getriggert worden door de geluiden om je heen. Wanneer je schoten op tv hoort, kan het maar zo dat je ook over deze schoten droomt.

Drugs
Weleens een pilletje geslikt tijdens een feestje? Dan zou het zomaar kunnen dat je een paar dagen daarna last hebt van heftige nachtmerries. Dit komt doordat XTC o.a het serotoninesysteem beïnvloedt in de hersenen. Serotonine heeft invloed op de stemming, lichaamstemperatuur, maar ook op visuele signalen in het brein en op de slaap en dromen. Deze nachtmerries kunnen soms behoorlijk levensecht lijken en worden vaak als erg angstaanjagend ervaren.

Kaas
Uit onderzoek van the British Cheese Board is gebleken dat verschillende soorten kaas verschillende soorten dromen teweeg kunnen brengen. Ja, echt, er zijn mensen die hun geld verdienen met dit soort onderzoeken. Anyway, uit dit onderzoek bleek dat mensen die blauwe (Stilton) kaas hadden gegeten voor het slapen gaan, rare visioenen hadden in hun slaap. Uit het onderzoek bleek overigens ook dat de kans groter is dat je over celebs droomt als je cheddar eet. Een verklaring hiervoor geeft het onderzoek helaas niet.