Heftig: Dit meisje deed een abortus bij zichzelf

Zwanger door Michelle Bakker

Het is een hot topic nu Donald Trump aan de macht is: abortussen. En dat het belangrijk is dat deze ingreep legaal blijft, blijkt wel uit het verhaal van een 18-jarige vrouw uit het Argentijnse Buenos Aires. Zij vertelt haar horrorverhaal op het Instagramaccount van Humans of New York. "Ik deed de abortus zelf. In mijn eigen kamer." 

Humans of New York verzamelt foto's, interviews en verhalen van de straten van New York en werkt momenteel aan een nieuw project in de Argentijnse hoofdstad. Aan de fotograaf deed de betreffende vrouw haar verhaal. "Ik wilde helemaal geen moeder zijn. We waren niet verliefd en ik had nog zoveel doelen die ik wilde bereiken." De jonge tiener was er zeker van: ze wilde de controle over haar lichaam en toekomst in eigen handen houden en besloot haar zwangerschap af te breken. Helaas zijn abortussen alleen legaal in Argentinië in geval van verkrachting of bij een gezondheidsrisico, waardoor ze noodgedwongen een extreem gevaarlijke beslissing moest nemen. 

"Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven. Ik had gezocht op internet hoe het moest en dus besloot ik de abortus zelf uit te voeren op mijn kamer." Een risicovolle beslissing, zo vertelt de jonge vrouw. "Als het fout ging, was ik dood gegaan."

De ingreep was op z'n zachtst gezegd heftig. "Het moment dat het uit mij kwam, was het meest vreselijke moment uit mijn leven. En ik kon het niemand vertellen, niet eens mijn ouders. Dus heb ik het geheim altijd bij me gehouden. Overdag kon ik me normaal gedragen, maar elke nacht lag ik te huilen in mijn kamer." Het verhaal van de vrouw is niet onopgemerkt gebleven: honderden reacties verschenen onder de foto op Instagram. Velen van hen benadrukken dat dit soort verhalen het bewijs zijn dat abortus gelegaliseerd moet worden. Volgens de World Health Organization laten jaarlijks zo'n 21,6 miljoen vrouwen op een onveilige manier abortus plegen. Alleen al in Argentinië zijn dit er 500.000.