Recept voor een zalige zondag: caramel shortcake

Eten door Chiara

Of je nu een hele luie dag tegemoet gaat of juist enorm veel op de planning hebt staan: vandaag mag je zondigen. Daarom bakken we deze week caramel shortcake. De gesmolten chocola en zelfgemaakte karamel in deze shortcake staan garant voor een zalige zondag. Met dit recept heb je in een handomdraai 30 stukjes hemel in je koelkast liggen. Lekker voor bij je serie of omdat je het hebt verdient na een drukke dag.Genoeg redenen om meteen je slag te slaan als je het ons vraagt.

Benodigdheden
- 250 gram bloem
- 250 gram ongezouten boter
- 100 gram kristalsuiker
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 400 grammelkchocolade
- 40 gram witte chocolade
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 2 snufjes zout

Keukengerei
- bakvorm van 35 bij 25 cm
- heteluchtoven
- een vel bakpapier
- een grote kom
- een vork
- een pannetje
- een theelepel
- eventueel satéprikkers

Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 180 graden, vet het bakpapier in met boter en bekleed de bakvorm hiermee.  

- Kneed de roomboter, het zout, de bloem en kristalsuiker samen tot stevig deeg.

- Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm en prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Bak de bodem ongeveer 25 minuten.

- Is de bodem goudbruin? Laat deze dan goed afkoelen terwijl je de rest van de roomboter smelt in een pannetje.

- Roer de basterdsuiker door de gesmolten boter en voeg de melk en een snufje zout toe aan dit mengsel.

- Blijf 10 minuten goed roeren tot je karamel glad en goed dik is. Smeer de karamel vervolgens over de cakebodem en laat het geheel 30 minuten afkoelen. 

- Smelt nu de melkchocolade au bain-marie en verdeel de gesmolten chocola over de karamellaag.

- Smelt ook de witte chocolade en creëer hier horizontale strepen mee over de melkchocolade, door de chocolade steeds van een theelepel af te laten glijden.

- Met een satéprikker kun je eventueel nog andere patronen maken van de witte chocolade. Zet de bakvorm na het versieren een uur in de koelkast.

- Haal de shortcake met bakpapier en al uit de vorm en snijd de cake in stukjes: eetsmakelijk!