Deze vrouwen kregen helse ruzie aan de kersttafel

Vrije tijd door Chiara

We hebben er langzaam naartoe geleefd, maar vanavond is het zover. Het is kerstavond en voor velen dé aftrap voor de meest sfeervolle feestdagen van het jaar. We verheugen ons dan ook op veel lekker eten, verrassende pakjes onder de boom en ongekende gezelligheid. Maar al komen onze verwachtingen voor deze tijd vaak uit. Jouw kerst kan natuurlijk ook compleet anders uitpakken dan verwacht. Zo kreeg Ilse (34) helse ruzie aan de kersttafel met haar zus in het bijzijn van haar familie… Haar horror kerstverhaal deelt ze met ons.

Ilse: “Ik heb twee oudere broers en een jonger zusje en het is al jarenlang traditie dat wij op kerstavond met onze partners en koters naar het vakantiehuis van onze ouders in Frankrijk vertrekken. Zo ook vorig jaar. Ik leerde mijn man Sebastiaan kennen op mijn examenfeest toen ik 17 jaar was. We trouwden acht jaar later en kregen twee kinderen. Mijn zusje Erin was erg geliefd bij hen. Het kwam dan ook vaak voor dat de kinderen een nachtje bij hun tante bleven slapen. Zo konden Sebastiaan en ik aan de sleur werken, die er na twaalf jaar samenzijn aardig in zat. Maar hoe meer we probeerden de vonk terug te vinden, hoe meer ruzies er ontstonden. Ik kwam dan ook steeds vaker bij Erin over de vloer. Hoewel ik altijd aardig burgerlijk was leidde Erin juist het ultieme vrijgezellenleven. Door mijn nieuwsgierigheid liet ik mij verleiden en wist ik avondjes stappen prima te combineren met moeder zijn. Maar ik was niet de enige die mijn verloren vrije jaren aan het inhalen was, Sebastiaan ging ook vaker op stap. We spraken af dat we dit vaker zouden doen, dit zou beter voor onze relatie zijn. Dachten we." 

"Echter bleef er al snel helemaal geen tijd meer over voor elkaar, zelfs het ouderschap was geen gezamenlijke taak meer. We werkten als het ware in shifts en spendeerden elke vrije minuut aan onszelf. Tot op mijn dochters verjaardag, waarop Sebastiaan en ik wel samen moesten zijn. We wisten de schijn goed op te houden, totdat alle gasten naar huis waren. Ik veegde net de confetti van de vloer toen hij uit het niets zei: “Ik heb gevoelens voor iemand anders.” Verslagen luisterde ik naar hoe hij mij ervan overtuigde dat hij niets met de kriebels voor zijn collega had gedaan. Wel moest er iets tussen ons veranderen, zei hij. Zijn gevoelens kwamen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Maar alles wat hij zei ging langs mij heen, want we gaven elkaar toch juist de ruimte om elkaar te missen? Niet iemand anders! Ik was zo geraakt dat ik even niet aan ons, maar aan mezelf dacht. Overstuur belde ik Erin op." 

"De volgende dag zaten mijn zusje en ik aan de Chardonnay in het vakantiehuis van onze ouders. Hoewel ik het weekend Voillare had gepland om na te denken over mijn huwelijk, had Erin hele andere plannen. Voor ik het wist had ze me overtuigd om alle stress van me af te dansen in de après ski. Terwijl zij los stond te gaan met een Fransman zat ik lamlendig aan de bar met mijn gedachten bij mijn gezin. Totdat mijn zus haar vlam en zijn broer aan mij voorstelde en we de avond met zijn vieren voortzetten. De broers bleken skileraren in het dorp te zijn en nodigde ons uit voor een aperitiefje in hun chalet. Erin stemde meteen in, dus dronken we wijn en speelden we Jeu de Tarot in de woning van de mannen. Het duurde niet lang voor Erin en Victor naar de slaapkamer verdwenen en Yves en mij achterlieten voor de open haard. Ik zal niet in details treden, maar wat er toen is gebeurd besloten Erin en ik voorgoed in de doofpot te stoppen. Ik realiseerde mij door het vreemdgaan namelijk goed dat ik mijn gezin voor geen goud wilde verliezen." 

"Bij thuiskomst hebben Sebastiaan en ik lang gesproken en besloten volledig voor elkaar te gaan. We pikten onze relatie weer op en het ging nu beter dan ooit. Ook Erin werkte hard aan haar lange afstandsrelatie met Victor. De onenightstand had dus een onverwachts staartje. Zij beloofde mij echter dat ik nooit meer geconfronteerd zou worden met Yves. Het zou voor altijd ons geheimpje zijn. Toen kerst naderde werd ik onrustig, maar Erin stelde mij gerust en dus vertrok ik zoals elk jaar met de familie naar Frankrijk. Erin was al in Frankrijk en zou zich op eerste kerstdag met haar lover bij ons aansluiten. Ik miste haar enorm, dus toen er op de deur werd gebonsd sprong ik uit bed en stormde ik naar beneden. Mijn hart ging echter tekeer toen ik niet één, maar twee bekende mannenstemmen door de gang hoorde galmen. Het kon toch niet… Maar daar stond Yves nonchalant in de deuropening van de keuken.  Zonder hem ook maar een blik toe te werpen liep ik de keuken in en greep Erin bij haar arm.""Eenmaal opgesloten in de badkamer vroeg ik hoe zij mij zo voor het blok kon zetten. “Ik kon hem toch niet alleen in dat kleine chalet achter laten met kerst?” Een slap excuus vond ik, maar nog voor ik mijn mening uit kon spreken riep onze moeder ons naar beneden. Het feestmaal stond klaar, maar trek had ik niet. Met een zuur gezicht schoof ik aan tafel. De stemming was grimmig en de hele familie had door dat Erin en ik een opstootje hadden. Mijn oudste broer, die geen blad voor zijn mond heeft, vroeg: “Wat is er toch met jullie aan de hand?” “Vraag dat maar aan Ilse”, was Erin’s kille respons. “Alsof ik deze ruzie heb ontketend!” schreeuwde ik terug. “Nee jouw geheimpje is zeker mijn schuld?” Toen mijn zusje dat zei werd het zwart voor mijn ogen. Ik griste het eerste beste schaaltje met stoofpeer mousse en gooide de hele inhoud in Ilse’s gezicht, stond op en liep stampvoetend naar mijn slaapkamer. Sebastiaan kwam achter mij aan en huilend heb ik hem verteld wat er is gebeurd. Zonder iets te zeggen vertrok hij naar buiten. Toen ik beneden kwam sprak niemand tegen me, Ilse had mijn geheim letterlijk op tafel gegooid. Het was volgens mijn ouders maar beter dat ik samen met Sebastiaan terug zou keren naar Nederland, om dit probleem op te lossen. Diezelfde avond vertrokken wij nog naar huis."

"Sebastiaan heeft mij kunnen vergeven, maar tussen mij en Erin is het nooit meer goed gekomen. Dit wordt de eerste kerst die ik zonder mijn familie spendeer. Iedereen komt, behalve Erin en Victor, met oud en nieuw naar ons toe. Zoals Sebastiaan en ik de kinderen een paar jaar geleden spitsten, zien Erin en ik de familie nu om de beurt. Niet alleen ben ik de leukste feestdagen van het jaar kwijt, maar ook mijn zusje en beste vriendin." 

De namen in dit artikel zijn om privacyredenen gewijzigd. Heb jij een heftig verhaal die je graag (anoniem) met onze lezeressen wil delen? Mail deze dan naar chiara@ze.nl.