Vrouwen die na hun dertigste kinderen krijgen leven langer

Zwanger door Sabine

Voor onze grootouders was het heel gebruikelijk om al op jonge leeftijd kinderen te krijgen, maar het is tegenwoordig steeds normaler om op ‘oudere’ leeftijd aan kinderen te beginnen. Wat blijkt? Ouder moeder worden lijkt een groot voordeel te hebben.

Vrouwen die na hun 33ste bevallen van hun laatste kind hebben een twee keer zo grote kans om in de top 5 procent langst levende mensen te komen dan vrouwen die voor hun 29ste hun laatste kindje kregen. Dit blijkt uit een onderzoek van Long Life Family Study (LLFS). Het onderzoek werd uitgevoerd onder 387 vrouwen boven de 70 jaar uit de Verenigde Staten en Denemarken.


Tekst gaat hieronder verder.

De onderzoekers linkten een latere zwangerschap aan de lengte van telomeren. Dit zijn uiteinden van DNA-stroken die de chromosomen beschermen. Je kunt het een beetje vergelijken met de plastic uiteindes van je schoenveter. De lengte van de telomeren nemen echter af naarmate je ouder wordt. Maar vrouwen die na hun 33ste  nog een kindje kregen, bleken langere telomeren te hebben dan vrouwen die voor hun 29ste bevielen van hun laatste kind.  

Volgens professor Nicole Schupf van Colombia University Medical Centre bleken de vrouwen die op latere leeftijd bevielen van een baby, een grotere kans te hebben om langere telomeren te hebben na hun 70ste dan vrouwen die op jongere leeftijd hun laatste kind kregen. Volgens de professor komt dit doordat telomeren van vrouwen verbeteren wanneer ze op latere leeftijd nog bevallen van een kindje. Echter geeft de professor aan dat ze nog meer onderzoek willen houden naar het verband tussen telomeren en de leeftijd van vrouwen tijdens hun laatste zwangerschap.